Prospects 2016

Jaya Pelupessy

Jaar van toekenning: 2014 Website: jayapelupessy.com Onderdeel van Prospects 2016

Noor Mertens: Waar gaat je werk over?

Jaya Pelupessy: Ik presenteer mezelf dikwijls tussen beeldmaker en onderzoeker in. Ik ben opgeleid als fotograaf, maar mijn projecten zijn breder dan dat en laten zich niet gemakkelijk categoriseren. In mijn werk gaat het voornamelijk over het fictionaliserende karakter van fotografie. Ik richt mij op de manier waarop wij beelden lezen en hoe wij daar waarde aan toekennen. Hoe wordt een beeld geïnterpreteerd en hoe kun je er vanuit verschillende invalshoeken mee omgaan? Ik geef hier geen antwoorden op in mijn werk, maar wil mensen deelgenoot maken van dit onderzoek. Ik wil dat mensen zich dezelfde vragen gaan stellen als die ik mijzelf stel. Wat is de status van het beeld en waar kijk je naar?

Noor Mertens: Je hebt een camera ontwikkeld met vormgever Felix van Dam. Kan je daar wat meer over vertellen? Waarom vind je het interessant om zo’n apparaat te ontwikkelen?

Jaya Pelupessy: Omdat ik me in mijn werk veel bezig houd met de constructies van fotografie, voelt het als een logische stap om zelf een nieuwe vorm van fotografie te ontwikkelen. Het gaat in zekere zin niet zozeer over het apparaat, maar veel meer over de ontwikkeling en ontdekking ervan. Ik benader dit project dan ook met dezelfde onderzoekende en caleidoscopische houding als in mijn andere projecten. Dit zie je bijvoorbeeld terug in beelden zoals Uv-Family.

Fragment uit Prospects & Concepts 2016, een uitgave van het Mondriaan Fonds. Interview: Noor Mertens.

Jaya Pelupessy (1989, Utrecht) woont en werkt in Utrecht.