Prospects 2016

Jiska de Vries

Jaar van toekenning: 2014 Website: jiskadevries.nl Onderdeel van Prospects 2016

Noor Mertens: Hoe ga je te werk? Werk je vanuit bepaalde media of technieken?

Jiska de Vries: Ik werk puur intuïtief. Wanneer er ideeën bij mij opkomen laat ik er wat tijd overheen gaan om de goede ideeën eruit te filteren. Dikwijls heb ik een beeld in mijn hoofd dat ik vervolgens na ga maken. Zo voelt dat. […] Ik kies de techniek waarvan ik het gevoel heb dat het idee daar het beste bij past. Tijdens mijn academietijd heb ik verschillende technieken kunnen uitproberen. Zo heb ik gewerkt met een technische camera en veel geëxperimenteerd met audiovisueel beeld.

Noor Mertens: Waar heb je de afgelopen tijd aan gewerkt?

Jiska de Vries: Ik heb vooral gewerkt aan een videoclip voor singer-songwriter Daan Hofman. Doordat zijn liedjes mij inspireerden heb ik hem benaderd om samen een clip te maken. Wanneer de clip is afgerond hoop ik er andere opdrachten mee te kunnen genereren. Daarnaast heb ik veel gewerkt met zeefdrukken en ik heb cursussen gevolgd in risoprinten. Ook werk ik aan een videoproject waarbij ik youtube-video’s verzamel van willekeurige mensen die het liedje Alone van Heart zingen. Deze verschillende opnames monteer ik zo dat het lijkt alsof ze met elkaar zingen. Zowel de eenzaamheid als het aandoenlijke van deze video’s treft mij. In het uiteindelijke werk zingen ze nog steeds over eenzaamheid, maar, zonder dat ze het doorhebben, zijn ze een groep geworden.
Naast deze verschillende projecten maak ik sinds mijn afstuderen zelfportretten, die gebaseerd zijn op opmerkingen die mensen tegen mij hebben gezegd. Die beschrijvingen, zoals rebel, zombie, indiaan heb ik op een theatrale manier verwerkt in een reeks zelfportretten die nog steeds groeit. In het verlengde van deze zelfportretten liggen portretten die ik van anderen maak. Het portretteren van anderen is iets dat mij trekt en dat ik met een technische camera wil gaan doen. Met die camera kan je voor mijn gevoel meer intensiteit bereiken dan met een spiegelreflexcamera. Ik heb voor het eerst portretten gefotografeerd tijdens de Roodharigendag 2014 in Breda. Dat sprak me erg aan en ik kreeg er goede reacties op. Toch is het fotograferen voor mij een ander gedeelte van mijn praktijk dan de projecten die ik momenteel ontwikkel.

Fragment uit Prospects & Concepts 2016, een uitgave van het Mondriaan Fonds. Interview: Noor Mertens.

Jiska de Vries (1982, Zuidelijke IJsselmeerpolders) woont en werkt in Breda.