Prospects

Joanneke Jouwsma

Joanneke Jouwsma, as Delicate as a Diaphragm or Another Pace, 2019. Performance, kledingstuk van patroonpapier en garen. Foto: Koen Kievits.

Jaar van toekenning: 2021 Website: joannekejouwsma.nl Onderdeel van Prospects

Hoe er te zijn? Deze veelomvattende en existentiële vraag staat centraal in het werk van Joanneke Jouwsma (1990). Jouwsma bracht haar jeugd door op een boerderij en ervoer als kind een contrast tussen de weidsheid en vrijheid van het landschap buiten, en de stilte binnenshuis. “In mijn beeldend werk zoekt de stilte die zich onder mijn huid heeft genesteld een weg naar de oppervlakte”, zegt ze hierover. Ze gebruikt haar lichaam als ijkpunt om de stille binnenwereld te verbinden met de weidse buitenwereld.

Jouwsma’s werk is onderzoekend van karakter en neemt veel verschillende vormen aan: van performance tot video, van teksten tot sculpturen en van partituren tot boeken. Tijdens Prospects toont ze as Delicate as a Diaphragm or Another Pace (2019), dit werk gaat over thema’s als het lichaam, het landschap, stilte en beweging. Het is een installatie als een levend archief, dat op bepaalde momenten tijdens de tentoonstelling geactiveerd wordt met een performance. In de performance trekt Jouwsma een van de papieren jurken aan die in de kast hangen, om vervolgens heel langzaam door de tentoonstellingsruimte te bewegen. De papieren kledingstukken zijn als een tweede huid: een laag die beschermt en die tegelijkertijd fragiel is. Dezelfde combinatie van kwetsbaarheid en kracht zit in de langzame manier waarop Jouwsma beweegt en de krakende geluiden die de kleding daarbij maakt. Midden in de drukte op Art Rotterdam beweegt ze zich op een heel ander ritme dan de wereld om haar heen.

Tekst: Sarah van Binsbergen