Prospects

Lotte Louise de Jong

Lotte Louise de Jong, Currently_off_sight, (still), 2021. Video

Jaar van toekenning: 2020 Website: lottelouise.nl Onderdeel van Prospects

Het multidisciplinaire werk van Lotte Louise de Jong (1989) gaat over de relatie tussen intimiteit en identiteit in het digitale domein. Hoe geven we seksualiteit vorm online? Binnen welke kaders en op welke platforms gebeurt dit? En welke aspecten daarvan zijn wel of niet bespreekbaar?
De video-installatie currently_off_site die ze bij Prospects laat zien, werpt licht op de wereld van online platformen voor webcamseks. Samen met onderzoeker en kunstenaar Antonia Hernández onderzocht De Jong verschillende aspecten van deze platformen. Zo zie je in de video via Google streetview de postbusadressen waarachter webcamseksbedrijven zich verschuilen, terwijl een voice-over commentaar levert op de financiële marges die deze sites hanteren. Ook komen sekswerkers aan het woord die vertellen welke kanten van zichzelf en hun omgeving buiten beeld blijven in hun webcamsessies.
De verborgen kanten van de webcamseks-industrie kwamen ook al aan bod in De Jong’s multimedia-installatie Tokens (2020). Dat werk ging over financiële discriminatie op webcamseksplatforms.

 

“Deze werken zijn niet bedoeld als een afrekening met of veroordeling van webcamseks of sekswerk in het algemeen”, benadrukt De Jong. “Ze zijn een verkenning van de structuren die erachter schuil gaan. Ik wil op een genuanceerde manier licht werpen op kanten die onderbelicht zijn, zoals financiële constructies en machtsstructuren.”

 

De Jong’s werk varieert van kritisch en serieus tot humoristisch. Het tapijt dat ze ook bij Prospects laat zien is een voorbeeld van een lichtvoetiger werk. De serie Fröbel waar dit tapijt bij hoort, combineert twee populaire manieren van vrijetijdsbesteding tijdens de coronapandemie: fröbelen en porno kijken.

Tekst: Sara van Binsbergen