Prospects

Lotte Wieinga

Lotte Wieringa, Théta Dream #4, 2022. Olieverf, oilepastel, softpastel, iriserende inkt op canvas, 150 x 200 cm. Courtesy van de kunstenaar.

Jaar van toekenning: 2021 Website: www.lottewieringa.com Onderdeel van Prospects

De werken van Lotte Wieringa (1991) zijn te lezen als een zoektocht naar glitches in de werkelijkheid. Kleine verstoringen in de perceptie, waardoor je blik op de wereld verandert. Dit komt bijvoorbeeld terug in haar serie Thèta Dream (2022), deze schilderijen gaan over de specifieke hersengoven die extra actief zouden zijn op het moment tussen het in slaap vallen en wakker zijn. Tijdens deze fase in het bewustzijn vallen de kaders van je denken weg, waardoor je flexibeler kan associëren en op andere manier toegang krijgt tot de wereld. Ineens zie je dingen in een nieuw licht of kom je met creatieve oplossingen. Dit soort ervaringen ziet Wieringa als een bevestiging dat de manier waarop je de wereld ervaart, maar één manier is. Er zijn er nog zoveel meer mogelijkheden.

Haar belangstelling voor alternatieve manieren van perceptie legt Wieringa vast in abstracte schilderijen, waarbij ze grote waarde hecht de fysieke daad van het schilderen. Ze gebruikt zelfgemaakte verf en ontwikkelde een eigen kras- en stempeltechniek. Voordat ze met de verf aan de slag gaat, maakt ze het doek ook vuil en creëert ze vlekken om zo het werk ‘adem’ te geven. Op Prospects toont Wieringa werken uit haar nieuwe serie Suspension of Disbelief (2022), waarin ze spiritueel en psychologisch andere lagen van de werkelijkheid aftast.

Tekst: Milo Vermeire