Prospects 2017

Luuk Smits

Jaar van toekenning: 2015 Website: www.luuksmits.nl Onderdeel van Prospects 2017

Luuk Smits wil door middel van zijn installaties laten zien waar alledaagse objecten in onze maatschappij naast hun gebruikelijke functies nog meer toe in staat zijn. Het afbreken en weer opbouwen van de samenhang tussen object en afbeelding speelt hierin een belangrijke rol. Smits heeft een archief opgebouwd van fotografische observaties in stedelijke, landelijke en industriële omgevingen, gerangschikt rond begrippen als fundering, vloer, muur en facade en vandaaruit werkt hij op een associatieve manier verder.

Bij de projecten ‘Veldwerk’ (2013), ‘Monuments’ (2014) en ‘Doing the dishes’ (2013-2016) gebruikte Smits fotografie en video om zijn observaties en tijdelijke sculpturen vast te leggen. Bij ‘Deconstructing City’ (2016-ongoing) werkt dit andersom. Hier gebruikt hij de observatie als startpunt en is het eindresultaat een sculptuur of installatie.

De werken die hij presenteert tijdens Prospects & Concepts zijn gebaseerd op het element fundering. Voor het werk ‘Ancient Pillar’ heeft Smits door middel van fotografie een eeuwenoude pilaar uit elkaar gehaald door het oppervlak van de pilaar te fotograferen en deze foto’s aan elkaar te monteren. De tegenhanger ‘Modern Pillar’ is een video waarin te zien is hoe een betonpaal de grond in wordt geheid. Door alles van heel dichtbij te filmen zit de toeschouwer bovenop de actie. (SH)
Luuk Smits (1986)
woont/werkt in Rotterdam
opleiding: KABK