Prospects 2016

Malou van der Molen

Jaar van toekenning: 2014 Website: malouvandermolen.com Onderdeel van Prospects 2016

Noor Mertens: Hoe is het m2 project waar je momenteel aan werkt en dat je laat zien tijdens Prospects & Concepts ontstaan?

Malou van der Molen: Ik vind de impact die globalisering heeft op onze cultuur fascinerend maar ook irritant en zorgwekkend. De wereld lijkt steeds uniformer te worden. Dit is duidelijk te zien door de kleding die mensen dragen. Grote winkelketens over de hele wereld maken dat we er allemaal hetzelfde uit gaan zien. Bovendien wordt de kleding voor een wereldmarkt geproduceerd en houdt het geen rekening met iemands lokale verbintenis. Ik ben in mijn eigen kledingkast gaan kijken en verbaasde me over de vele flora- en faunaprints waarvan ik geen idee had waar ze vandaan kwamen.
Ik reageer hierop met mijn vierkante meter project. Enerzijds kon ik mij hierdoor zelf terugtrekken op een vierkante meter in mijn eigen omgeving en anderzijds besloot ik dat ik deze lokale natuur moest afbeelden als reactie op de flora- en faunaprints uit mijn eigen kast. Van wat ik in die lokale vierkante meter aantrof heb ik vierkante meters textiel gemaakt. Ik heb hiervoor allerlei verschillende technieken gebruikt, mede omdat ik die graag wilde leren in de hoop daarmee bepaalde technieken te behouden en er misschien nieuwe aan toe te voegen. Zo heb ik mijn eigen stempels gemaakt van afdrukken van duiven op de Dam en van een takje van een driehonderd jaar oude plant uit de Amsterdamse Hortus Botanicus.

Noor Mertens: Hoe kan je als toeschouwer die connectie met je directe omgeving maken?

Malou van der Molen: Het is belangrijk dat alles gestart is vanuit materie die ik in mijn directe omgeving gevonden heb. Ik heb hiervoor natuur in de breedste zin van het woord gebruikt. Zo ook het groenteschap bij de Albert Heijn. Er liggen op die vierkante meter groenten van over de hele wereld. Ik heb daarnaast een vierkante meter in het Vondelpark gefotografeerd na een drukke zomerdag en daar al het menselijk afval verzameld. Ik vind het interessant wat we verstaan onder natuur en wat we daar allemaal onder scharen. Daarnaast geldt voor mij het maken en de transformatie van de vierkante meter naar textiel als een belangrijk onderdeel van het verhaal.

Fragment uit Prospects & Concepts 2016, een uitgave van het Mondriaan Fonds. Interview: Noor Mertens.

Malou van der Molen (1984, Heerhugowaard) woont en werkt in Amsterdam.