Prospects 2020

Margriet Craens

Margriet Craens, Wall Street bar replica, 2019, hout, zwarte lakverf, glazen flessen, tl-lampen, ca. 6 x 2,5 x 1,5 m, foto: Manon Vosters

Jaar van toekenning: 2018 Website: margrietcraens.nl Onderdeel van Prospects 2020

Bar no. 5 (2019), een hoogglans zwart gelakte bar, is een werk van Margriet Craens (1988) en de vijfde bar op rij die ze bouwde. Met humor en de nodige relativering werpt Craens vaak een verfrissende blik op de vastgeroeste gewoontes en algemeen geaccepteerde situaties om ons heen. Zo verbond ze in 2015 het lot van de Spaanse soldaten die in Breda in 1625 een eervolle aftocht werd geboden met de Amerikaanse vogelkersbomen die daar veelvuldig werden aangeplant maar nu wegens invasief gedrag worden gerooid. Via haar Transplantation Office wilde ze opkomende stekjes van de boom een veilige terugkeer bieden naar Amerika. Later leverde ze vriendelijke kritiek op het kapitalistische systeem met het restaurant Wall Street, waar het eten gratis was maar toiletbezoek geld kostte.

Bar no. 5 is bedoeld als autonome installatie. Ondanks de aanwezige drankflessen wordt er geen drank geschonken en de dagelijks geleverde ijsklontjes smelten er doelloos in een transparante bak. Wanneer de bar is bemand geeft de barman of vrouw workshops sociale hygiëne – geïnspireerd op de door de Drank- en Horecawet verplicht gestelde cursus voor iedere horecaondernemer. Craens behaalde zelf ook zo’n diploma. Volgens haar lesboek betekent Sociale Hygiëne ‘dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid’. Craens: “Ik merkte dat dat soms best lastig is, zowel in de wereld voor, als achter de bar. Tegelijkertijd is juist een bar ook een plek waar het leven aan de toog wordt doorgenomen. Deze twee vormen raken beide aan psychologie.” In de workshops sociale hygiëne in Bar no. 5 biedt ze daarom een aangepaste vorm aan via korte spelsessies van 10 à 15 minuten per persoon.

Tekst: Esther Darley