Mentoring

Melchior Jaspers

Melchior Jaspers (1987) studeerde Kunstgeschiedenis en Bedrijfskunde. Hij is nu werkzaam als tentoonstellingsmaker en werkt als kunstadviseur voor de Rijksbouwmeester.

Werkgebied: Tentoonstellingsmaker en kunstadviseur Meer Mentoring

Melchior Jaspers. Foto: Patrick van Riemsdijk

“Het werken met kunstenaars is vaak inspirerend, geeft veel informatie en verbreedt en verdiept je perspectief. Dat zie ik als ontzettend waardevol.”

Over Melchior Jaspers
Als kunstadviseur van de Rijksbouwmeester (Floris Alkemade) adviseer je de Rijksbouwmeester over de toepassing van kunst bij Rijksgebouwen en welke kunstenaars hiervoor geschikt zijn. “Ik begeleid de kunstenaar vanaf de fase van opdrachtverstrekking tot de uiteindelijke oplevering van het kunstwerk. De percentageregeling bestaat al erg lang en is een mooie en goede gelegenheid voor kunstenaars om een groot werk in de (semi) publieke ruimte te maken. Kunstenaars waarmee ik werk zijn onder andere Kasper Bosmans, Bertjan Pot en Anne de Vries. In de tweede helft van 2020 levert Nicole Eisenman een groot werk op bij de Zuidas in Amsterdam ’’

Melchior werkte als tentoonstellingsmaker recent aan de jubileumtentoonstelling van W139 die plaatsvond in 2019 waaraan onder andere Thomas Hirschhorn, Meschac Gaba en Aernout Mik meededen. Eind 2019 maakte hij met Julia Mullié een tentoonstelling bij Nest in Den Haag met Wim T. Schippers en Daniel van Straalen. Begin 2020 organiseerde hij bij Galerie Tobias Naehring in Leipzig een tentoonstelling met werk van Dan Zhu, Sarah Ksieska , Anne Fellner en Zofia Palucha.

Op dit moment werkt hij aan een tentoonstelling voor de C.o.C.A. commissie in Rotterdam, komt er een tentoonstelling aan met onder andere werk van Carel Visser en Agata Ingarden, werkt hij aan een groepstentoonstelling bij Galerie Tobias Naehring in Berlijn en opent er begin 2021 een tentoonstelling met Folkert de Jong bij museum het Valkhof.

Hij is van jongs af aan met kunst bezig en heeft veel ervaring in het werken met kunstenaars. Zo helpt hij onder andere met subsidieaanvragen, tentoonstellingen, het schrijven van teksten over het werk en het samen inhoudelijk hebben over het werk. Daarnaast heeft hij bij Galerie Paul Andriesse en bij GRIMM veel ervaring opgedaan in het werken met kunstenaars. ‘In een galerie ben je de hele dag bezig met wat je voor een kunstenaar kunt betekenen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het bedenken wie een tentoonstelling met die kunstenaar kan maken, wie een stuk zou kunnen schrijven en welk museum of persoon een werk zou willen hebben’. Bij Paul werkte Melchior met kunstenaars als Marijn van Kreij, Charlotte Dumas en Rory Pilgrim, maar ook met Thomas Struth, Natasja Kensmil, Daan van Golden en Marlene Dumas. Bij GRIMM heeft hij het meest gewerkt met Dana Lixenberg. Als mentor zal hij met name vakinhoudelijk begeleiden