Prospects 2022

Michiel Ubels

Michiel Ubels i.s.m. Krista Smulders, Intiem en Anoniem, 2021. HD video, 4 kanalen, 15 minuten.

Jaar van toekenning: 2020 Website: michielubels.nl Onderdeel van Prospects 2022

Wat maakt een romantische relatie de moeite waard, is het vertrouwdheid, of juist spanning? Is het geborgenheid of de vrijheid om volledig jezelf te zijn? Michiel Ubels (1989) en zijn vriendin en collega-kunstenaar Krista Smulders deden een online oproep aan verliefde koppels om zich aan te melden voor een film over de rommelige kanten van de liefde. Wekenlang volgden zij een stel tijdens al hun dagelijkse bezigheden, om zo de relatie in al haar facetten te kunnen vangen.

In de film Intiem en Anoniem zien we het resultaat: erotische scènes en odes aan de liefde worden afgewisseld met zwijgende maaltijden en rituele ruzies. Wat begon als een ontwapenend portret van een verliefd koppel, veranderde voor Ubels en Smulders langzaam in een confronterende spiegel voor hun eigen relatie. Naast een hoop gestuntel leverde dit vooral een ontroerende, grappige en absurde documentaire op.

Michiel Ubels maakt films waarin thema’s als falen, absurditeit, sensualiteit en sociaal ongemak regelmatig terugkeren en waarin het onderscheid tussen fictie en documentaire vaak onduidelijk is. Ubels werkt meestal met amateurs die hij in een volledig geënsceneerde setting plaatst om spannende en onvoorspelbare situaties uit te lokken. Door verschillende vormen van manipulatie daagt hij de toeschouwer uit om een standpunt in te nemen over de situaties die zich ontvouwen. De menselijke zoektocht naar liefde staat ook centraal in Dating Applicatie uit 2018, over een blind date in een hotelkamer. Een presentator leest instructies voor van een stapel kaarten, terwijl een gitarist de ontmoeting à la minute voorziet van een soundtrack.

Tekst: Sara van Binsbergen