Prospects 2017

Mila Lanfermeijer

Jaar van toekenning: 2015 Website: www.milalanfermeijer.com Onderdeel van Prospects 2017

Tijdens Prospects & Concepts presenteert Mila Lanfermeijer twee recente projecten. Het eerste betreft een serie textiele werken op groot formaat die zijn geïnspireerd op interieurs die ze filmde in het Ahrdal (Duitsland). De werken bestaan onder andere uit kunstleer waarop met behulp van zogeheten ‘faux finish’ muurschildertechnieken nieuwe patronen zijn aangebracht. Daarnaast maakt Lanfermeijer gebruik van een appliqueer techniek op basis van vormen die ze met de vrije hand geknipt heeft, waardoor een contrast ontstaat tussen de glimmende, gekleurde en soms tegen het randje van kitsch aanvoelende materialen en het ambachtelijke folklore-gevoel van de hand-geknipte en hand-gestikte stoffen.

Voor het tweede project getiteld ‘More Leaves’ reisde Lanfermeijer naar India. Uitgangspunt voor deze werken zijn de instructies die in de VOC tijd in Nederland werden geschreven voor op textiel te schilderen patronen. De in India beschilderde textiel werd in Nederland verwerkt in kledingstukken. De titel slaat tevens op de constante instructies van de Mata ni Pachedi schilders in India, waarmee ze Lanfermeijer probeerden duidelijk te maken dat de compositie zoveel mogelijk gevuld moest worden. In haar schilderingen heeft Lanfermeijer de symbolische en menselijke figuren bijna weggelaten en gecombineerd met abstracte composities van bloempatronen afkomstig uit zowel Indiase als westerse stromingen.

Door in beide series een bron buiten de vrije kunst als startpunt te nemen en gebruik te maken van toegepaste technieken, stelt Lanfermeijer de hiërarchische relatie tussen autonome kunst en ambacht ter discussie. (SH)

Mila Lanfermeijer (1988)
woont/werkt in Amsterdam
opleiding: Gerrit Rietveld Academie; De Ateliers