Prospects 2017

Pendar Nabipour

Jaar van toekenning: 2015 Website: http://pendarnabipour.com Onderdeel van Prospects 2017

Pendar Nabipour is actief als beeldend kunstenaar, artistic-researcher en curator. Vanuit welke hoedanigheid zijn projecten ontstaan interesseert hem eigenlijk niet. Belangrijker is het voor hem om sociale, vaak politieke, kwesties aan de orde te stellen. Hij kiest daarvoor de middelen die op dat moment nodig zijn en als het zinvol is om daarvoor samenwerkingen aan te gaan dan werkt hij graag vanuit een collectieve gedachte. Zo lanceerde hij begin 2016 het collectieve project ‘Open Source Government’ dat burgers via opensourcing toegang wil geven bij de wetgeving in hun samenleving. Onder andere filosofen, wetenschappers, financiële experts, kunstenaars en juristen worden uitgenodigd om hierover mee te denken en strategieën te ontwikkelen.
Naast collectieve projecten maakt Nabipour interactieve sculpturen en installaties, ook met een maatschappelijke betekenis en als het even kan met speelse ironie. In 2011 startte hij een serie  ‘Waterlogged proverbs’, gebaseerd op Perzische spreekwoorden waarin water een rol speelt. Nabipour, die in Teheran is geboren, legt uit dat spreekwoorden een belangrijke rol spelen in de Perzische taal, een taal vol metaforen. Voor Prospects & Concepts maakt Nabipour een werk waarmee hij een nieuwe serie start met spreekwoorden waarin het element aarde centraal staat. Voor dit werk luidt het gezegde:

خاک شد آنکس که بر این خاک زیست / khɑk shɔːd ɑn kæs kɛ bær in khɑk zist / Turned earthen, whoever lived on this earth

Op de vloer ligt een berg aarde met daarboven een projectiescherm. Het schermt hangt echter zo laag dat de toeschouwer op de knieën moet om de afbeelding op het scherm te zien. Zo laat de kunstenaar de toeschouwer nadenken over de cyclus van leven-dood-leven. (MB)

Pendar Nabipour (1985)
woont/werkt in Rotterdam
opleiding: Kunstacademie Teheran, Dutch Art Institute