Prospects 2016

Pia Louwerens

Jaar van toekenning: 2014 Website: pialouwerens.com Onderdeel van Prospects 2016

Noor Mertens: Kan je wat meer over je werk vertellen?

Pia Louwerens: Ik maak meestal performances of ander tijdelijk werk. Ook wanneer ik bijvoorbeeld een tekening maak, gaat deze nog steeds over de directe relatie tussen kunst en kijker, over wat er op dat moment gebeurt. Het moment is voor mij een belangrijk uitgangspunt, dat is waar ik het werk voor maak.
Naast de relatie tussen kunst en kijker is het onderzoek of ontstaansproces voor mij erg belangrijk. Dit onderzoek vormt zich meestal rond abstracte vragen als: wat zijn de overeenkomsten tussen een kunstwerk en een mens? Of kan je een moment namaken door het te beschrijven? Doordat ik met taal werk en zulke grote vragen stel, neemt mijn werk vaak een metapositie in, het kunstwerk stelt bijvoorbeeld ook vragen over zichzelf. Omdat mijn werk dikwijls geen letterlijke vorm heeft, ben ik op dit moment erg geïnteresseerd in wat vorm of esthetiek is. Dan wordt het onderzoek dus: als een moment een vaste vorm zou hebben, welke vorm zou dat dan zijn?

Noor Mertens: Als je vorm koppelt aan je performances, wat gebeurt er dan?

Pia Louwerens: Mijn performances bestaan eigenlijk meestal uit ‘Pia Louwerens die iets zegt’. Zowel de performer-ik als hetgeen wat ik zeg is tijdelijk, het heeft geen vaste vorm. Het doel is om een vorm te krijgen en tegelijkertijd het origineel te behouden. Ik denk nu bijvoorbeeld aan illustraties. Een illustratie geeft iets vorm en maakt iets beeldend. Tegelijkertijd staat de illustratie op een bepaalde afstand van het origineel, dus maakt het het geïllustreerde niet overbodig. Het is een verdubbeling. Een vormgegeven performance zou een fysiek ding zijn, wat naast zijn bestaan op dit moment ook naar een ander tijdelijk moment, de performance, verwijst. Ik ben erg geïnteresseerd in het kunstwerk als ding. Het kunstwerk-als-object lijkt een soort magische eigenschappen te hebben. Het kan een lege container zijn voor eigenlijk alles. Ik heb de laatste tijd gewerkt aan een project waarbij ik een cadeau maakte, voor Los Angeles. Het cadeau fungeert dan als een container die gevuld kan worden met ideeën, als een communicatiemiddel. De ontvanger Los Angeles is daarnaast een groot, abstract begrip. Wanneer ik nadenk over een cadeau voor Los Angeles, maak ik een object voor heel veel mensen in plaats van voor één iemand. Dit is weer een metafoor voor de relatie tussen kunstwerk en toeschouwer. Het is een onderwerp waarover ik nog niet helemaal ben uitgedacht.

Fragment uit Prospects & Concepts 2016, een uitgave van het Mondriaan Fonds. Interview: Noor Mertens.

Pia Louwerens (1990, Rotterdam) woont en werkt in Den Haag.