Mentoring

Quirine Racké & Helena Muskens (beschikbaar vanaf augustus 2023)

Quirine Racké & Helena Muskens zijn beeldend kunstenaars en filmmakers. Zij maken films, documentaires, video-installaties en performances, waarbij zij de thema’s identiteit en gemeenschap (identity and community) onderzoeken. Hun werk wordt zowel nationaal als internationaal getoond in musea, tijdens filmfestivals, op internetplatforms en televisie. Bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum Amsterdam, Getty Center Los Angeles, Guggenheim Museum Bilbao, Whitechapel Gallery Londen en op het New York Film Festival, IFFR, IDFA en LA Freewaves.

Werkgebied: Beeldend kunstenaars, filmmakers Meer Mentoring

 

“Wij vinden het heel erg inspirerend om jonge kunstenaars te begeleiden, om onze expertise te delen en om ons netwerk aan te spreken om jonge kunstenaars te verbinden met anderen in het culturele veld.”

Over Quirine Racké & Helena Muskens
Quirine studeerde aan de Rietveld Academie, voor haar afstuderen ontving zij de Gerrit Rietveld Academie Prijs. Vervolgens deed zij een Master aan DasArts, een interdisciplinaire performance opleiding. Helena studeerde kunstgeschiedenis (Doctoraal moderne en hedendaagse kunst) aan de Universiteit Utrecht en deed een Postgraduate in scenarioschrijven aan de University of Florida. Quirine en Helena zijn gastdocenten aan de Rietveld Academie (VAV), Toneelacademie Maastricht en Academie voor Theater en Dans Amsterdam. Voorheen waren zij o.a. gastdocenten aan Master of Film Amsterdam en aan Folkwang Universität der Künste in Essen Duitsland.

In 2002 ontvingen Quirine en Helena de Viper Award tijdens het Viper Festival in Bazel, voor hun video-installatie The Tower, over een Oostenrijkse hippiefamilie. Daarna maakten zij de film Celebration (2005) over het stadje van Disney in Florida. In Come Back Kate (2008) projecteren fans hun verlangens en verdriet op de afwezige popster Kate Bush en in I Love Venice (2013) vechten bewoners van Venetië tegen de Disneyficatie van hun stad. De film Back to the Past (2016) laat een groep nostalgisten zien, zij leven anno nu zoals in de twintiger jaren van de vorige eeuw. Door terug te gaan in de tijd kunnen zij hun identiteit opnieuw vormgeven. De video’s en films van Quirine en Helena worden gedistribueerd door Video Data Bank Chicago, EYE International, Films Transit International en LIMA. Een aantal van hun werken is opgenomen in de collectie van zowel Harvard, Stanford als Princeton University.

In 2014 waren Quirine en Helena via het Mondriaan Fonds artist in residence bij Museum Van Loon waar zij zes maanden woonden in het Koetshuis. Deze residency hebben zij afgesloten met een interdisciplinair event in het hele museum en in 2019 gaan ze een nieuw event aldaar organiseren met performances en installaties. Momenteel werken Quirine en Helena aan een 360 video en virtual reality project Blurring Boundaries over omniculturele identiteit en een film Floating over ontworteling in een geglobaliseerde wereld.

Quirine Racké & Helena Muskens over het mentoring
Wij werken graag met kunstenaars die video’s, films, installaties en performances maken. Wij begeleiden op een open en positieve wijze en zoeken samen naar jouw sterke punten. Daarnaast spreken we over jouw thematiek en hoe je die het beste kunt verwoorden. Ook kijken we hoe je je werk het beste kunt tonen, positioneren en distribueren. Wij vinden het heel inspirerend om jonge kunstenaars te begeleiden, om onze expertise te delen en ons netwerk aan te spreken, zodat wij jonge kunstenaars kunnen verbinden met anderen in het culturele veld.