Mentoring

Rob Voerman

Rob Voerman (1966, Deventer) is ca. 25 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar. Hij werkt in verschillende media, zoals installaties, beelden, grafiek, schilderkunst, fotografie en tzt ook film. . Van hele grote installaties van glas, hout, karton en plexiglas die te betreden zijn en waar vaak ook nog een programmering aan is verbonden, tot grote lichtbakken en kleine etsen. Zijn werk is internationaal en nationaal veelvuldig tentoongesteld en zijn werk is aangekocht door vele toonaangevende collecties waaronder het MoMA in New York, UCLA Hammer Museum in Los Angeles en Stedelijk Museum.

Werkgebied: Beeldend kunstenaar Website: www.robvoerman.nl Meer Mentoring

Rob Voerman

 

‘Een aantal gesprekken met een meer ervaren kunstenaar aan het begin van mijn carriëre hadden me voor veel valkuilen kunnen behoeden en had mijn werk en carriëre wellicht ook wat sneller in een hogere versnelling kunnen brengen. Ik hoop dat ik met mijn ervaring beginnende kunstenaars een zetje in de rug kan geven ‘

“Ik heb als kunstenaar door de jaren heen alles min of meer zelf ontdekt wat van belang is naast je tijd in het atelier en de ontwikkeling van het werk. Vanaf het prille begin van mijn carrière ben ik altijd erg actief geweest in het naar buiten brengen van mijn werk. Het geleidelijk opbouwen van een netwerk en het onderhouden van dat netwerk. Maar ook zaken als: leren hoe je een goede boekhouding bijhoudt, het onderzoeken wat voor mogelijkheden qua subsidies, sponsoring, etc. er allemaal zijn en het bijhouden en actualiseren van documentatie, website, social media en teksten over je werk. Verder heb ik veel ervaring en nagedacht over zaken als het wel of niet aangaan van een samenwerkingsverband met een galerie, keuzes over welke uitnodigingen voor exposities wel of niet aan te nemen, het prijzen van je werk, onderhandelingen over vergoedingen bij tentoonstellingen en opdrachten. Het zijn allemaal zaken die niet altijd even leuk zijn, maar hoe dan ook of je het leuk vindt of niet, horen bij het uitoefenen van je kunstenaarschap. Door vallen en opstaan heb ik hier behoorlijk wat ervaring in opgedaan en veel geleerd. Hij lijkt mij heel leuk om beginnend kunstenaars bij te staan en ze op weg te helpen. Ik weet hoe ontzettend belangrijk het kan zijn als er iemand is in die beginfase, die als vraagbaak en klankbord kan dienen.

Rob Voerman over mentoring
Naast het bijstaan bij bovenstaande (belangrijke) bijzaken kan ik ook adviezen geven die meer over de ontwikkeling van het werk gaan en de kern als het ware van de kunstenaarspraktijk. Dat kan op artistiek inhoudelijk niveau, maar ook in praktisch opzicht. Het kan dan gaan over materiaalgebruik en technieken, maar ook over contacten met bedrijven, verzamelaars en de verhouding ‘werk in het atelier’ en bijbaantjes. Je kunt zelf als kunstenaars bijv. slim opereren door op verschillende manieren je werk te tonen en dat soms ook zelf te initiëren. Leren om kansen te zien, niet alleen via de gangbare kanalen. Iedere kunstenaar is anders, werkt anders en heeft eigen ideeën over de invulling van zijn of haar kunstenaarschap. En aan die ontwikkeling van dat kunstenaarschap wil ik graag bijdragen.”

Instagram: https://www.instagram.com/voermanr/