Prospects 2022

Sarah Rose Guitian Nederlof

Sarah Rose Guitian Nederlof, An Unforeseen Encounter, 2021. HD video, 6:30 minuten

Jaar van toekenning: 2020 Website: thedetailhunter.com Onderdeel van Prospects 2022

Plastic tasjes, servetten en fruitnetjes, zomaar een greep uit de inspiratiebronnen van Sarah Rose Guitian Nederlof (1993). In haar kunstpraktijk besteedt ze aandacht aan vormen en materialen die zo alledaags zijn dat de meeste mensen ze niet meer opmerken.

 

“Door alledaagse materialen en vaak afgedankte objecten als basis voor mijn kunst te gebruiken, dwing ik er een nieuw soort aandacht voor af”

 

, zegt ze hier zelf over. Dit doet ze bijvoorbeeld in de serie The Right Orange (2020). Drie maanden lang wijdde Guitian Nederlof zich aan niets anders dan het heel precies nabootsen van mandarijnenschillen die ze vond. In beschilderd gips op gaas maakte ze de vormen na. Het werk is enerzijds een studie naar kleur en materialiteit. Anderzijds is het een reflectie op de sporen die we allemaal in het dagelijks leven achterlaten, en op de relatie tussen kunst en het dagelijks leven. Die relatie onderzoekt ze ook in By Your Side (2017 – doorlopend), een serie sleutelhangers met foto’s gemaakt door de kunstenaar. Liefhebbers kunnen ze kopen en zo altijd een origineel kunstwerk bij zich dragen.
In An Unforeseen Encounter, de installatie die Guitian Nederlof bij Prospects laat zien, voert de kunstenaar een choreografie op met plastic draagtasjes.

 

“Ik vind het interessant wat er met die tasjes gebeurt op het moment dat ze geen boodschappen vervoeren, en dus geen functie meer hebben”

 

, zegt ze. In haar dans worden de tasjes objecten met een eigen zeggingskracht en esthetische waarde, waar de kunstenaar een intieme relatie mee aangaat.

Tekst: Sara van Binsbergen