Prospects 2016

Sarka Vancurova

Jaar van toekenning: 2014 Website: sarkavancurova.com Onderdeel van Prospects 2016

Noor Mertens: Voor je recente project Children of the revolution heb je foto’s genomen van kinderen die in arme buurten in Frankrijk, Nederland en Slowakije wonen. Welk verband is er tussen de drie series?

Sarka Vancurova: Het verband is het feit dat de kinderen die ik heb geportretteerd in de getto’s van verschillende grote steden wonen en dat ze arm zijn, ze zijn afkomstig uit echte achterstandsgezinnen. Die kinderen zijn getekend door de plek waar ze wonen. Als hun ouders bijvoorbeeld proberen een baan te krijgen, dan krijgen ze die niet zo gemakkelijk of helemaal niet, simpelweg omdat ze op die plek geboren zijn en er wonen. Veel kinderen gaan niet naar school. De problemen worden van generatie op generatie doorgegeven.

Noor Mertens: Is dat ook de reden waarom je kinderen als onderwerp hebt genomen?

Sarka Vancurova: Ja, precies. Wat ik in de foto’s wil laten zien is kwetsbaarheid. Op sommige foto’s zie je dat beter dan op andere. Maar ik wilde de kinderen die ik fotografeerde ook vangen op een moment van ontspanning. Sommige poseren een beetje, anderen zijn losser. Vaak zeggen mensen als ze deze serie zien dat die kinderen op hun kinderen lijken. Op de foto’s zie je niet dat ze zo arm zijn. Daar ben ik naar op zoek.

Fragment uit Prospects & Concepts 2016, een uitgave van het Mondriaan Fonds. Interview: Noor Mertens.

Sarka Vancurova (1980 Praag, Tsjechië) woont en werkt in Rotterdam.