Prospects 2016

Silvia Bakker

Jaar van toekenning: 2014 Website: silviabakker.com Onderdeel van Prospects 2016

Noor Mertens: Waar gaat je werk over?

Silvia Bakker: Ik schrijf veel teksten en ik werk voornamelijk met woord. Mijn werk is het beste te omschrijven als een gedachtegang waar geen begin of einde aan zit. Het is een soort doorgaande gedachtestroom die niet altijd logisch of verhalend is. Uit datgene wat ik schrijf, haal ik fragmenten. Het zijn delen die mij opvallen en waar ik verder mee wil werken. Uiteindelijk blijven er alleen zinnen over. Dat is ook het geval in mijn films, die zijn vrij fragmentarisch.

Noor Mertens: Kan je iets vertellen over het project dat je laat zien tijdens Prospects & Concepts, ook over de vorm waarop je het wil presenteren?

Silvia Bakker: Dit moment gebruik ik om het project Als de leeuw naast het lam slaapt te laten zien. Het is een project over Syrië dat ik bijna vijf jaar geleden gestart ben. Halverwege 2011 heb ik mijn Syrische vriend Rawad Azzam gevraagd te reageren op het feit dat er relatief weinig aandacht vanuit het Westen was voor de problemen in zijn land. Ruim vier jaar later heb ik hem gevraagd een reactie te geven op zijn eigen woorden. Dit is samengevat in een hand-out. Op deze manier kan het werk buiten de tentoonstelling in alle rust gelezen worden, maar zal het ook niet zo makkelijk verdwijnen tussen al het gratis materiaal dat je dagelijks ontvangt. Het project is een persoonlijk onderzoek geworden naar de ontwikkelingen in de oorlog en tegelijkertijd toont het de resultaten van mijn eigenbelang als maker. Ik stel hem deze vragen om hem en zijn familie te kunnen ‘helpen’. Daarnaast biedt het mij als maker een onderwerp en een toonmoment. Een paradoxale situatie.

Fragment uit Prospects & Concepts 2016, een uitgave van het Mondriaan Fonds. Interview: Noor Mertens.

Silvia Bakker (1986, Groot Ammers) woont en werkt in Den Haag.