Prospects

Sjef van Beers

Sjef van Beers, Gamer Keyboard Wall Piece #1, 2021 2

Jaar van toekenning: 2020 Website: sjefvanbeers.com Onderdeel van Prospects

Introverte, jonge mannen, afgezonderd op een zolderkamer. De aannames rondom gamers zijn niet van de lucht. Ze rouleren in Instagram-memes, tweets en andere media en versterken het beeld van de gamer als sneue loser. Sjef van Beers (1993) is in dit stereotype geïnteresseerd, mede omdat het lang niet altijd klopt. Van Beers houdt zich bezig met digitale media. Aanvankelijk concentreerde hij zich op de ondoorgrondelijke wereld achter het scherm. Tegenwoordig richt hij zich meer op het gedrag van mensen, de subculturen en online communities die op digitale platformen ontstaan. Hij wil de cultuur daaromheen inzichtelijk maken in zijn installaties en videowerken.

“Ik wil de esthetiek van de stereotype gamer inzetten om het beeld te herdefiniëren en te speculeren of fantaseren over wat dit stereotype ook zou kunnen zijn.”

De Gamer Keyboard Wall Piece-serie bevestigt met veel zwart plastic en ledverlichting de (visuele) taal van de gamer-subcultuur. Het werk bestaat uit vier aan elkaar gemonteerde toetsenborden die met hun gekleurde verlichting doen denken aan kleine plastic ruimteschepen. Het toetsenbord is het medium dat de gedachten van de gamers omzet naar ‘comments’ of ‘chats’. Gebruikmakend van de verlichting achter de toetsen buigt hij de toetsenborden om van input-medium, naar output-medium waardoor het toetsenbord terugpraat. Zo wordt elke verlichte toets als een pixel in een lichtkrant waarin Beers zijn eigen teksten aanstuurt. In het eerste werk in de serie zijn een fictief chatgesprek en een korte tekst te lezen die zowel een gedicht als een post op een website als Reddit zou kunnen zijn.

Tekst: Esther Darley