Mentoring

Wafae Ahalouch

Wafae Ahalouch (1978, Tanger, Marokko) woont en werkt in Amsterdam. In 2001 studeerde ze af met een tekeningen serie aan de docentenopleiding van de HKU en werd ze aangenomen aan De Ateliers in Amsterdam.

Werkgebied: Beeldend kunstenaar Website: www.wafae-ahalouch.com Meer Mentoring

Wafae Ahalouch. Fotograaf: Femke Doove

Voor mij ging er een nieuwe wereld open van wat men de kunstwereld noemt. Mijn werk ontwikkelde zich in rap tempo door twee jaar de focus op mijn werk te kunnen richten bij De Ateliers. In 2003 won ik met mijn eerste serie schilderijen de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst.

Ik kreeg de smaak te pakken van op een geïsoleerde tijdelijke plek in alle vrijheid en omringt door inspirerende kunstenaars werk te maken.  Er volgden meer residenties in binnen- en buitenland, o.a. bij De Rijksakademie, EKWC, Künstlerhaus Bethanien in Berlijn en WIELS in Brussel. Mijn werk is opgenomen in diverse collecties, o.a. van Museum Arnhem, M HKA Antwerpen, FMAC -Municipale Parijs en SCHUNCK in Heerlen. Als kunstenaar ben ik erg ondernemend. Naast exposeren ben ik ook betrokken bij het organiseren van exposities en het adviseren en doceren op academies.

Naast mijn atelierpraktijk heb ik jaren als commissielid gewerkt bij het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst en bij het Mondriaan Fonds. Door deze ervaringen heb ik veel werk van makers voorbij zien komen en dit gaf mij een extra inzicht op wat er zoal gebeurt op het gebied van de hedendaagse kunst in Nederland. Dit is erg van belang, omdat je je als kunstenaar moet kunnen positioneren in het huidige kunstveld of de discipline die je hebt omarmt. Ik ben op diverse academies werkzaam geweest als gastdocent (KABK, HKU, AKI) en heb 3 jaar lesgegeven aan de HKU. Momenteel geef ik nog les aan de Breitner Academie in Amsterdam (AHK).

Ik ben ooit begonnen met enkel tekenen en schilderen maar in de loop van de jaren is mijn werk geëvolueerd van muurschilderingen, sculpturen, textielwerken en collages tot site-specific totaalinstallaties. Tijdens mijn solo-expositie in Club Solo in Breda (2019) heb ik zelfs mijn eerste video-installatie gepresenteerd. Mijn werken zijn geëngageerd, verbinden het verleden met het heden en versmelten realiteit met fictie.

Wafae Ahalouch over het mentorschap
Ik vind het geweldig om jonge kunstenaars te begeleiden, te inspireren en te motiveren. Ik geloof dat iedereen zijn eigen weg te bewandelen heeft in de jungle van de kunstwereld. Er is geen duidelijke formule die toe te passen is op een succesvolle carrière in de kunst. Er zijn wel degelijk tools die je bewust kunt gaan inzetten om je doelstellingen te bereiken. Wat voor mij heel belangrijk is: nieuwsgierigheid, openheid, doorzettingsvermogen en authenticiteit. Als mentor deel ik graag mijn kennis met jou over de verschillende invalshoeken van het kunstenaarschap. Of het gaat over werkontwikkeling: hoe vraag je iets aan (residentie/subsidie)? of hoe zorg ik dat ik zichtbaar blijf? De begeleiding zal ik natuurlijk toespitsen naar de behoefte van de kunstenaar. The sky is the limit! is altijd mijn motivatie geweest in doelen die ik voor mezelf stel. Ik ben enthousiast, direct, eerlijk en positief in de begeleiding. Ik deel graag mijn kennis met jou.

‘Ahalouch laat zien en voelen dat collage niet alleen een kunstzinnige product en een artistieke methode of techniek is, maar een bepaalde manier van denken die bepalend is voor hoe zij als kunstenaar en mens opereert.’ – Ann Demeester