Prospects 2016

Willem Popelier

Jaar van toekenning: 2014 Website: willempopelier.nl Onderdeel van Prospects 2016

Noor Mertens: Je hebt fotografie gestudeerd aan de KABK en vervolgens een master gevolgd in Breda. Hoe zou je je eigen ontwikkeling binnen de fotografie willen omschrijven? Heb je je altijd gericht op de betekenis van het beeld, de representatieve waarde ervan?

Willem Popelier: Tijdens mijn bachelor ben ik me al af gaan vragen hoe we met beeld omgaan, en specifiek met portretten. Waarom staat er een portret bij een interview, een portret achterop een boek, waarom willen we overal hoofden zien? Ik heb een eeneiige tweelingbroer en ben me al van kleins af aan bewust van mijn uiterlijk en de mogelijke betekenissen daarvan. Een portret van mezelf is niet vanzelfsprekend, er zijn ook portretten van mijn tweelingbroer waar ik op zou kunnen staan.

Noor Mertens: Kun je iets vertellen over het werk dat je wilt tonen tijdens Prospects & Concepts?

Willem Popelier: In 2008 is Barack Obama verkozen tot president van de Verenigde Staten. In 2012 is hij verkozen voor een tweede termijn. In 2016 eindigt zijn presidentschap. Dat betekent dat hij begin 2017 zijn functie zal overdragen aan een ander. Vanaf de eerste week dat hij verkozen is tot president, in november 2008, geeft hij iedere week een videospeech getiteld Your weekly address. Ik ben vanaf 2008 alle video’s gaan verzamelen. Uit alle video’s kies ik een still die ik uitprint. Al deze stills worden over elkaar heen gelegd en dit proces wordt in één lange beweging gefilmd. In 2017 rond ik dit project af, getiteld Your weekly president, waar ik op dat moment iets meer dan 8 jaar aan heb gewerkt. Tijdens Prospects & Concepts toon ik een tussenversie, waarin de eerste termijn van Obama als president te zien is.

Fragment uit Prospects & Concepts 2016, een uitgave van het Mondriaan Fonds. Interview: Noor Mertens.

Willem Popelier (1982, Eindhoven) woont en werkt in Utrecht.