Prospects

Ying Liu

Ying Liu, Alireza Abbasy: Collecting seeds from houseplants for an hour (Collective Contemplation 2021 round 1, session 3), 2021. Kamerplant (Madagscar Periwinkle/Roze maagdenpalm). Variabele afmetingen. Foto: Alireza Abbasy.

Jaar van toekenning: 2021 Website: strangerying.com Onderdeel van Prospects

De kunst van Ying Liu (1993) is net zozeer beïnvloed door de kunstacademie als door de boeddhistische cultuur. Haar recente werk bevindt zich op het snijvlak van performance, meditatie en workshops. Zo maakte de kunstenaar tijdens de eerste maanden van de corona-uitbraak het werk Sadness in Color Gray (2020). Elke dag kleurde Liu een stukje van haar muur verder grijs met een potlood totdat de hele muur van kleur was veranderd. Voor Lui diende dit als een manier om de stress, angst, verveling en het verdriet van de isolatie te verwerken. Dit soort meditatieve handelingen komen keer op keer terug in de praktijk van Liu, vandaar dat de kunstenaar zelf spreekt van ‘artistic meditation’ of ‘motional meditation’.

Sinds 2021 werkt Liu als kunstenaarsduo samen met Alireza Abbasy onder de naam The Amazing Oriental. De twee kunstenaars hebben respectievelijk een culturele achtergrond in China en Iran en reageren vanuit dat perspectief op de normen van de kunstwereld in het Westen. Hiervoor hebben ze onder andere het project Collective Contemplation (2021-heden) gelanceerd, waarin ze alternatieve manieren onderzoeken voor hoe om te gaan met kunst en “onconventionele kennis”.

Tijdens Prospects werkt het duo door op dit project via een performance georganiseerd met medewerking van andere kunstenaars. De groep verzamelt elke sessie rond een tafel met zelf meegebracht materiaal en werken hier een uur lang in stilte mee. Bij elke bijeenkomst is er altijd één plek gereserveerd voor een bezoeker om mee te doen, zodat het publiek het werk ook van binnenuit kan ervaren.

Tekst: Milo Vermeire