Kunstenaar Basis

Ben je 4 jaar of langer werkzaam als beeldend kunstenaar en wil je je oeuvre uitbreiden, je zichtbaarheid vergroten, onderzoek doen en/of experimenteren? Misschien kom je in aanmerking voor de bijdrage Kunstenaar Basis.

Pii Daenen beëindigt zijn kunstenaarscarrière

Voor wie

Beeldend kunstenaars die 4 jaar of langer als professioneel beeldend kunstenaar werken.

Waarvoor

Voor het maken van werk.

Hoeveel

€ 44.000

Checklist

Check zorgvuldig deze lijst voordat je aan je aanvraag begint.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Wie komt in aanmerking

Beeldend kunstenaars: voor het maken van nieuw werk en het verder ontwikkelen van de beroepspraktijk.

Met Kunstenaar Basis stimuleert het Mondriaan Fonds de ontwikkeling van het oeuvre, het cultureel ondernemerschap en de zichtbaarheid van beeldend kunstenaars, zodat werk ontstaat dat een betekenisvolle en zichtbare bijdrage te leveren aan de hedendaagse beeldende kunst in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Waarvoor?

Je kunt de bijdrage gebruiken voor het maken van werk. Denk hierbij aan onderzoek, experiment, de aanschaf van materiaal en apparatuur. Of aan het uitwerken van een opdracht en aan deelname aan tentoonstellingen en manifestaties in binnen- en buitenland.

Hoeveel?

€ 44.000. Dit bedrag wordt gespreid uitbetaald in minimaal 2 en maximaal 4 jaar.

Hoe en wanneer aanvragen

Aanvragen kan op elk moment van het jaar via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds. Op de website kun je een account aanvragen, die je nodig hebt om een aanvraag te kunnen indienen. Houd rekening met een behandeltermijn van 3 maanden vanaf het moment dat de aanvraag volledig is ingediend. Echter, door de vele aanvragen bij het fonds kan de behandeltermijn langer duren. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.

Deze uitleg is gebaseerd op de deelregeling Kunstenaar Basis.

Direct aanvragen

Het Mondriaan Fonds adviseert je op een veilige en verantwoorde manier te reizen. Wij raden je af op reis te gaan wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies (kleurcode oranje/rood) geeft voor het betreffende land. Het Mondriaan Fonds is niet aansprakelijk en kan niet bijdragen aan meerkosten die mogelijk kunnen volgen uit Covid 19-gerelateerde omstandigheden (denk aan langer verblijf of ziektekosten). Als je werkplan door omstandigheden wijzigt, geef dit dan zo snel mogelijk door aan je contactpersoon bij het Mondriaan Fonds.

Voorwaarden bij deze regeling

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid. Is dit akkoord, dan wordt de aanvraag voorgelegd aan de commissie die adviseert over het toekennen van een Kunstenaar Basis.

Wanneer de adviescommissie positief is over de kwaliteit van het werk, de mate van erkenning en het cultureel ondernemerschap, beoordeelt zij ook het plan en de manier waarop je als kunstenaar publiek voor je werk probeert te vinden. Een bijdrage Kunstenaar Basis kan alleen toegekend worden als de commissie positief adviseert.

Vanwege beperkt budget kunnen we helaas niet altijd alle positieve adviezen honoreren. Het bestuur van het Mondriaan Fonds vraagt de adviescommissie in dat geval de positieve adviezen in volgorde van prioriteit te rangschikken. Dat betekent dat het kan gebeuren dat een aanvraag positief beoordeeld is, maar dat er toch geen bijdrage toegekend wordt.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: zorg dat je documenten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Anders kunnen we je aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Het Mondriaan Fonds maakt nog meer mogelijk

Vragen & contact

Als iets niet helemaal duidelijk is, kun je contact met ons opnemen. Hiernaast vind je de contactpersonen van deze regeling.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay

Emma Parmentier

projectmedewerker en aanspreekpunt namens de 6 rijkscultuurfondsen Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 15 19

Sreymom Korng

Douke IJsselstein

senior projectmedewerker Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 1560