Open Oproep Van Doesburghuis

Het Mondriaan Fonds biedt voor het najaar 2024 een bijzondere residency aan in het Van Doesburghuis in Meudon, Parijs. Beeldend kunstenaars en curatoren/beschouwers kunnen een voorstel indienen.

Van Doesburghuis. Foto: Johannes Schwartz

Voor wie

Voor beeldend kunstenaars en curatoren/beschouwers

Waarvoor?

Er is 1 werkperiode beschikbaar van 4 maanden: van september tot en met december 2024.

Hoeveel?

Een bijdrage van €2.000 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten.

Check zorgvuldig deze lijst voordat je aan je aanvraag begint.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Filmfonds, het Fonds Podiumkunsten, het Letterenfonds en het Mondriaan Fonds bieden sinds 2017 via open oproepen gezamenlijk een residency aan in het Van Doesburghuis in Meudon-Val-Fleury/Parijs waar makers, curatoren/beschouwers hun artistieke praktijk verder kunnen ontwikkelen. Het Mondriaan Fonds treedt op als penvoerder van de aanvraagprocedure. In deze ronde biedt het Mondriaan Fonds voor het najaar 2024 een residency aan in het Van Doesburghuis in Meudon, Parijs. Beeldend kunstenaars en curatoren/beschouwers kunnen een voorstel indienen.

In de atelierwoning die Theo van Doesburg eind jaren twintig voor zichzelf en zijn vrouw Nelly ontwierp kunnen beeldende kunstenaar en curatoren onderzoek doen, ideeën uitwerken of nieuw werk maken. Het doel van de residency is het stimuleren van de artistieke ontwikkeling en verdere verdieping van de praktijk van beeldend kunstenaars en curatoren/beschouwers. Binnen de stimulerende omgeving van het Van Doesburghuis is er de mogelijkheid om onderzoek te doen, ideeën uit te werken of nieuw werk te maken. Hierbij kunnen aanvragers nieuwe internationale contacten leggen en nieuwe kansen verkennen.

Met deze oproep van het Mondriaan Fonds wordt een werkperiode van 4 maanden aangeboden voor beeldend kunstenaars en curatoren/beschouwers. In het verlengde van Theo en Nelly’s interdisciplinaire praktijk en veelzijdige kunstenaarschap is een samenwerking met een aanvrager binnen een andere discipline ook mogelijk.

Wie komt in aanmerking?

De residentie is bedoeld voor beeldend kunstenaars en curatoren/beschouwers. Het is mogelijk om als individuele aanvrager of als duo (twee makers, of een maker en een bemiddelaar, die structureel gezamenlijk werk maken) aan te vragen. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids-)duo worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt.

Let op: bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een formulier invullen.

Waarvoor

Er is 1 werkperiode beschikbaar van 4 maanden: van september tot en met december 2024. Specifieke data worden later bekend gemaakt.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van €2.000 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon en geldt ook voor duo’s.

Het toegekende bedrag staat vast en wordt niet verhoogd ook al gaat het om duo of samenwerkingsverband. De huur van de studio/woonruimte, begeleiding en presentatie zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en komen voor rekening van het Mondriaan Fonds.

Hoe en wanneer aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode is 21 september vóór 16:00 uur CEST / 10:00 uur AST. Aanvragen kan via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds. Op de website kun je een account aanvragen, die je nodig hebt om een aanvraag te kunnen indienen. Houd rekening met een behandeltermijn van 3 maanden vanaf het moment dat de aanvraag volledig is ingediend. Echter, door de vele aanvragen bij het fonds kan de behandeltermijn langer duren. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.

Voorwaarden

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid. Is dat akkoord, dan wordt de aanvraag voorgelegd aan de commissie die adviseert over het toekennen van een bijdrage.

Bij de beoordeling van je aanvraag hanteert de adviescommissie de volgende afvalprocedure:

  • Wanneer in de eerste stemronde de commissie gemiddeld negatief oordeelt over het artistieke functioneren, wordt een negatief advies uitgebracht.
  • In de tweede stemronde geeft de commissie een oordeel over het artistiek functioneren en andere hieronder genoemde criteria. Wanneer de commissie gemiddeld negatief stemt, wordt een negatief advies uitgebracht.

Een bijdrage kan alleen worden toegekend als de adviescommissie positief adviseert. Omdat niet altijd alle positief beoordeelde aanvragen kunnen worden toegekend, rangschikt de adviescommissie na de laatste stemronde de positieve adviezen op basis van de hieronder genoemde criteria.

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen en documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Bonnie Dumanaw