Oriëntatiereis 2024

Ben je curator, beschouwer of beeldend kunstenaar met internationale ambities? Wil je meer inzicht in het internationale beeldende kunstveld? En je internationale netwerk verbreden? Misschien is de oriëntatiereis naar Ghana en Ivoorkust van 13 tot en met 26 oktober 2024 iets voor jou.

Red Clay Studio in Tamale, Ghana

Voor wie

Curatoren/beschouwers en beeldende kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Waarvoor

Om kennis uit te wisselen, te netwerken en voor visieverbreding omtrent hedendaagse beeldende kunst in buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden.

Hoeveel

Van de deelnemers wordt een eigen bijdrage van € 750,- gevraagd.

Checklist

Check deze lijst zorgvuldig voor je aan je aanvraag begint.

Wie komt in aanmerking?

De Oriëntatiereis is bedoeld voor curatoren en beschouwers met een praktijk van minimaal 2 jaar en voor beeldend kunstenaars met een beroepspraktijk van ten minste 1 jaar. Bij de selectie wordt gestreefd naar een goede mix in leeftijd, achtergrond, gender en discipline. Houd rekening met een zeer intensief programma en met een inzet die verder reikt dan de reis zelf. Ervaring met internationale samenwerking is een pre. 

Waarvoor?

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden.

De reis in 2024 is van zondag 13 tot en met zaterdag 26 oktober en gaat naar Ghana (Accra, Kumasi en Tamale) en Ivoorkust (Abidjan).

Het primaire doel van de reis is een overzicht te verschaffen van de hedendaagse beeldende kunst in het desbetreffende land, de belangrijkste actoren te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling.

Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, kunstinstellingen, kunstpodia, galeries, artist-in-residence plekken en ontmoetingen met kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden.

De reis wordt in samenwerking met de Danish Arts Agency (Denemarken), Pro Helvetia (Zwitserland) en Office for Contemporary Art (Noorwegen) georganiseerd.

Voorgaande oriëntatiereizen

Hoeveel?

In totaal nemen ongeveer 18 personen deel aan de reis, van wie 6 deelnemers uit Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk, die door het Mondriaan Fonds worden geselecteerd: 2 kunstenaars en 4 curatoren/beschouwers.

Het fonds is hoofdfinancier van de reis voor de Nederlandse deelnemers. Inbegrepen zijn de reis- en verblijfskosten (hotel en ontbijt) en enkele gezamenlijke lunches en diners. Van de deelnemers wordt een eigen bijdrage van € 750,- gevraagd.

Hoe en wanneer aanvragen?

Beeldend kunstenaars en curatoren/beschouwers kunnen tot en met donderdag 2 mei 2024 vóór 16.00 uur (CEST) / 10.00 uur (AST) een aanvraag indienen via het online aanvraagformulier van het Mondriaan Fonds. Hierbij vragen we om een CV en een motivatie. De aanvragen worden beoordeeld door een speciaal voor de oriëntatiereis samengestelde adviescommissie.

Direct aanvragen

Voorwaarden

  • Voor curatoren/beschouwers geldt dat je minimaal 2 jaar werkzaam bent.
  • Voor kunstenaars geldt dat je minimaal 1 jaar werkzaam bent als professioneel beeldend kunstenaar en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel óf ten minste 3 jaar een hbo-opleiding tot beeldend kunstenaar hebt gevolgd en minimaal 1 jaar als professioneel kunstenaar werkzaam bent óf 3 jaar of langer als professioneel beeldend kunstenaar werkzaam bent.
  • Voor zowel curatoren/beschouwers als kunstenaars geldt dat je artistiek inhoudelijk actief moet zijn in de beeldende kunsten en in die hoedanigheid ingebed zijn in de professionele beeldende kunstpraktijk in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk.
  • Tijdens de reis houd je een blog bij op orientationtrips.net met beschrijvingen van de bezochte locaties. Dit blog is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke kennisbron. Het blog wordt over de hele wereld gebruikt als bron van informatie over beeldende kunst in de bezochte gebieden. Bekijk hier de blog.

Beoordeling

De aanvraag wordt gecontroleerd op volledigheid en vervolgens beoordeeld door een adviescommissie. Bij de selectie speelt naast de kwaliteit van het werk van de kunstenaar/curator/beschouwer de motivatie van de aanvrager een belangrijke rol. Geef in je motivatie aan:

  • op welke manier dit bezoek bijdraagt aan je praktijk en professionele/internationale ontwikkeling;
  • wat jij ter plaatse te bieden hebt in de zin van expertise, uitwisseling, samenwerking;
  • hoe je je opgedane kennis en netwerk kunt omzetten in concrete project(en) bij terugkomst.

Wegens het beoogde effect van de oriëntatiereis wordt er gekeken naar de samenstelling van de groep. De commissie formuleert vervolgens een advies aan het Mondriaan Fonds voor de definitieve deelnemerslijst. De geselecteerden ontvangen in juli 2024 bericht over hun deelname. 

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: zorg dat je documenten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Anders kunnen we je aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Haco de Ridder

senior projectmedewerker relaties buitenland Stuur een mailtje

Heleen de Hoog

Veysel Yuce