Voucher Bienal de São Paulo

Ben je beeldend kunstenaar met internationale ambities? Wil je meer inzicht in het internationale beeldende kunstveld? En je internationale netwerk verbreden? Misschien kun je gebruik maken van de Voucher Bienal de São Paulo.

Foto: Levi Fanan voor Fundação Bienal de São Paulo

Voor wie

Beeldend kunstenaars.

Waarvoor

Voor het versterken van de internationale positie van beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Hoeveel

Toegangskaart voor de preview en opening van de 35ste Bienal de São en reis- en verblijfskosten.

Checklist

Check deze lijst zorgvuldig voor je aan je aanvraag begint.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

In samenwerking met het consulaat-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in São Paulo, biedt het Mondriaan Fonds de Voucher aan voor een bezoek aan de previewdagen van de 35ste Bienal de São Paulo. Voucher Bienal de São Paulo is voor beeldend kunstenaars met een beroepspraktijk van ten minste één jaar. De bijdrage is bedoeld om de internationale positie van beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk een impuls te geven door hun aanwezigheid op belangrijke internationale events te stimuleren.

Wie komt in aanmerking?

Voor beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk met een beroepspraktijk van ten minste één jaar. Bij de selectie wordt gestreefd naar een goede mix in leeftijd, achtergrond, gender en discipline.

Waarvoor?

De bijdrage is bedoeld om de internationale positie van beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk een impuls te geven door hun aanwezigheid op belangrijke internationale events te stimuleren. Het Mondriaan Fonds biedt beeldend kunstenaars zo de gelegenheid om inzicht te krijgen in het internationale beeldende kunstveld, hun eigen internationale netwerk te versterken en hen te ondersteunen bij hun internationale profilering.

Hoeveel?

Een toekenning bestaat uit een toegangskaart voor de preview en opening van de 35ste Bienal de São Paulo en een hotel tijdens het bezoek van 1 september tot 7 september. Daarnaast draagt het Mondriaan Fonds maximaal €1300 per persoon bij aan de reiskosten naar en van São Paulo.

Er zijn 20 toegangskaarten beschikbaar voor het preview programma met dank aan de Fundação Bienal de São Paulo.

Hoe en wanneer aanvragen?

Beeldend kunstenaars kunnen tot 20 maart 2023 17.00 uur (CET) / 12.00 uur (AST) een aanvraag indienen via de website. Hierbij vragen we om een cv en een motivatie.

Op de website kun je een account aanvragen, deze heb je nodig om een aanvraag te kunnen indienen. De geselecteerde kunstenaars ontvangen in april bericht over hun aanvraag.

Voorwaarden

 • Je werkt minimaal 1 jaar als professioneel beeldend kunstenaar.
 • Je moet als kunstenaar artistiek actief en ingebed zijn in de professionele beeldende kunst in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk.
 • Je bent tenminste van 1 september tot 7 september 2023 aanwezig in São Paulo. Je bent aanwezig bij de activiteiten die worden georganiseerd door het Mondriaan Fonds en de meet-up die georganiseerd wordt door de Nederlandse ambassade.
 • Na afloop maak je een schriftelijke evaluatie van je bezoek aan de 35ste Bienal de São Paulo.
 • Je verblijft van 1 tot 7 september 2023 in het hotel dat het Mondriaan Fonds voor je heeft gereserveerd.
Algemene voorwaarden

Beoordeling

Op basis van het cv, de motivatie en de website (indien geen website bijv. Instagram) van de kunstenaar wordt de kwaliteit van de praktijk, de internationale potentie van de kunstenaar, en de relevantie en urgentie van de mogelijke deelname beoordeeld.

Medewerkers van het fondsbureau maken op basis van je cv, motivatie en website (indien geen website bijv. Instagram), een shortlist en leggen deze voor aan de commissie. De commissie heeft inzicht in de volledige lijst en heeft de mogelijkheid om kunstenaars die op de long list staan alsnog te agenderen. Ook de adviescommissie beoordeelt je aanvraag op basis van je cv, motivatie en website. De commissie maakt de uiteindelijke selectie. De geselecteerde kunstenaars ontvangen eind april bericht over hun aanvraag.

Voor de geselecteerde kunstenaars zal er op vrijdag 12 mei een informatiebijeenkomt plaats vinden op het Mondriaan Fonds.

In de motivering van de beeldend kunstenaars die willen aanvragen moeten tenminste de volgende aspecten worden beschreven:

 • Een motivatie om de previewdagen van de 35ste Bienal de São Paulo bij te wonen.
  • Het bezoek aan de 35ste Bienal de São Paulo wordt in eerste plaats georganiseerd om je internationale netwerk te versterken. Geef aan op welke manier dit bezoek bijdraagt aan de internationalisering van je praktijk en de verbreding van je internationale netwerk.
   • Uit je motivatie blijkt waarom dit bezoek relevant is voor jouw netwerk en je professionele ontwikkeling.
   • Uit je motivatie blijkt een open en actieve houding ten opzichte van de verbreding van het eigen internationale netwerk.
Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier. Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: ga niet over het aantal pagina’s of tekens heen waar een maximum is aangegeven.

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: ga niet over het aantal pagina’s of tekens heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Relevante links

Vragen & contact

Voor vragen over de deelname en de inschrijving kun je terecht bij Veysel Yüce en Heleen de Hoog.

Veysel Yuce

Heleen de Hoog