Biënnale van Venetië

(L) Remy Jungerman, image in front: FODU. HOLDER, 2015; image at the back: INITIANDS, 2015. (R) Iris Kensmil, Rhythm of Dutch spoken Words, 2015. Foto: Gert Jan van Rooij (L) Remy Jungerman, image in front: FODU. HOLDER, 2015; image at the back: INITIANDS, 2015. (R) Iris Kensmil, Rhythm of Dutch spoken Words, 2015. Foto: Gert Jan van Rooij

Het Nederlands paviljoen van de Biënnale van Venetië fungeert elke twee jaar als een belangrijk podium dat bijdraagt aan de internationale uitstraling van kunst uit Nederland. Het maakt de productie van nieuw en actueel werk mogelijk en stelt relevante onderwerpen in de kunst en de samenleving aan de orde. Het Mondriaan Fonds is als opdrachtgever verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending.

Remy Jungerman en Iris Kensmil naar Biënnale Venetië

Werk van beeldend kunstenaars Remy Jungerman (1959) en Iris Kensmil (1970), door curator Benno Tempel samengebracht in een gezamenlijke presentatie, is geselecteerd als de Nederlandse inzending voor de 58e editie van de Biënnale van Venetië, die in 2019 zal plaatsvinden. De selectie van deze tentoonstelling met als titel ‘The Measurement of Presence’ is bekendgemaakt door het Mondriaan Fonds dat daarbij werd geadviseerd door een internationale jury.

Curator Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag) brengt het werk van Remy Jungerman en Iris Kensmil samen in een presentatie die is ontstaan als eerbetoon aan de vorig jaar overleden conceptueel kunstenaar stanley brouwn. De wijze waarop brouwn naar de wereld keek en hoe strategisch hij met zijn kunst omging, is een inspiratiebron voor generaties jonge kunstenaars. Ook Jungerman en Kensmil gaan met hun werk in op het de noodzaak van de kunstenaar tot zelf-positioneren en om wereld de maat te nemen.

Samen met Remy Jungerman en Iris Kensmil heeft Tempel een plan ontwikkeld waarin zij ons andere visies op het begrip identiteit bieden in een presentatie waar ruimte is om na te denken over onze relatie tot de ander. De jury heeft waardering voor de wijze waarop de kunstenaars zich verhouden tot deze waardevolle thema’s en ziet de tentoonstelling in het Nederlands paviljoen als een terechte erkenning van hun werk.

De jury selecteerde het voorstel van Benno Tempel uit zeventig voorstellen die begin dit jaar werden ingediend na een open oproep van het Mondriaan Fonds aan curatoren en kunstenaars om een tentoonstellingsplan in te dienen.
De juryleden voor de Nederlandse inzending in 2019 zijn: Carlos Amorales (beeldend kunstenaar, onder meer deelnemer tentoonstelling in het Nederlands paviljoen in 2003 en vorig jaar solo-expositie in Mexicaans paviljoen), Zippora Elders (freelance curator en artistiek directeur Kunstfort bij Vijfhuizen), Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen en curator Fins paviljoen in Venetië 2017), Mirjam Westen (conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem en jurylid Nederlandse inzending 2017) en voorzitter Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Lees hier het blog dat Birgit Donker schreef naar aanleiding van de Nederlandse inzending.

De Biënnale van Venetië vindt plaats van 11 mei tot en met 24 november 2019.