Biënnale van Venetië

(L) Remy Jungerman, image in front: FODU. HOLDER, 2015; image at the back: INITIANDS, 2015. (R) Iris Kensmil, Rhythm of Dutch spoken Words, 2015. Foto: Gert Jan van Rooij

Het Nederlands paviljoen van de Biënnale van Venetië fungeert elke twee jaar als een belangrijk podium dat bijdraagt aan de internationale uitstraling van kunst uit Nederland. Het maakt de productie van nieuw en actueel werk mogelijk en stelt relevante onderwerpen in de kunst en de samenleving aan de orde. Het Mondriaan Fonds is als opdrachtgever verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending.

stanley brouwn, Remy Jungerman en Iris Kensmil naar Biënnale Venetië in 2019

Voor de 58ste editie van de Biënnale van Venetië die in 2019 zal plaatsvinden, heeft een internationale jury de presentatie Measurement of Presence: Body, Spirit, History geselecteerd met werk van beeldend kunstenaars stanley brouwn (1935-2017), Remy Jungerman (1959) en Iris Kensmil (1970). Curator Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag) brengt het werk van deze drie kunstenaars samen omdat zij ons ieder vanuit hun artistieke praktijk op een andere manier naar de wereld laten kijken. stanley brouwn deed dit met een maatsysteem op basis van het lichaam (Body), Remy Jungerman laat zich onder andere voeden door wat de geesten hem vertellen (Spirit) en Iris Kensmil geeft betekenis aan een miskende geschiedenis (History). Wat deze kunstenaars gemeen hebben gaat niet zozeer over hun Surinaamse afkomst maar vooral over de inspiratie die zij vinden in het modernisme en de avant-garde van de vorige eeuw en die zij in hun werk combineren met elementen uit andere tradities en posities. Samen met Jungerman en Kensmil heeft Tempel een plan ontwikkeld waarin drie generaties kunstenaars ons andere visies op het begrip identiteit bieden in een presentatie waar ruimte is om na te denken over onze relatie tot de ander. De jury heeft waardering voor de wijze waarop de drie kunstenaars zich verhouden tot deze waardevolle thema’s en ziet de tentoonstelling in het Nederlands paviljoen als een terechte erkenning van hun werk.

De jury selecteerde het voorstel van Benno Tempel uit zeventig voorstellen die begin dit jaar werden ingediend na een open oproep van het Mondriaan Fonds aan curatoren en kunstenaars om een tentoonstellingsplan in te dienen.
De juryleden voor de Nederlandse inzending in 2019 zijn: Carlos Amorales (beeldend kunstenaar, onder meer deelnemer tentoonstelling in het Nederlands paviljoen in 2003 en vorig jaar solo-expositie in Mexicaans paviljoen), Zippora Elders (freelance curator en artistiek directeur Kunstfort bij Vijfhuizen), Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen en curator Fins paviljoen in Venetië 2017), Mirjam Westen (conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem en jurylid Nederlandse inzending 2017) en voorzitter Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Lees hier het blog dat Birgit Donker schreef naar aanleiding van de Nederlandse inzending.

De Biënnale van Venetië vindt plaats van 11 mei tot en met 24 november 2019.