Prix de Rome

Prix de Rome 2019 Genomineerden Prix de Rome 2019 Genomineerden

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds werkt voor de Prix de Rome 2019 samen met het Stedelijk Museum Amsterdam.

Op 19 oktober opent voor publiek de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. De genomineerde kunstenaars Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim hebben speciaal voor de Prix de Rome nieuw werk ontwikkeld. Twee weken later, op donderdag 31 oktober, zal minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de prijswinnaar bekendmaken. De publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books.

Sinds mei werken de kunstenaars aan de ontwikkeling van nieuw werk dat de internationale jury zal beoordelen. De winnaar van de Prix de Rome ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en mag een periode als artist-in-residence aan de American Academy in Rome verblijven.

Jury
De jury van de Prix de Rome 2019 bestaat uit: Lonnie van Brummelen (beeldend kunstenaar, winnaar Prix de Rome 2005), Amira Gad (curator Serpentine Galleries, Londen), Peter Gorschlüter (directeur Museum Folkwang, Essen), Frank Koolen (beeldend kunstenaar), Yasmijn Jarram (curator GEM, Den Haag). Voorzitter zonder stemrecht is Valentijn Byvanck (directeur Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht).

De jury heeft de keuze gemaakt uit een lijst van honderdacht kunstenaars. Deels werden zij voorgedragen door drieëntwintig scouts die daarvoor door het Mondriaan Fonds werden uitgenodigd. Anderen droegen zichzelf voor of werden door een derde voorgedragen. De vier shortlistkunstenaars zijn allen voorgedragen door scouts.

Prix de Rome Beeldende Kunst 2019
19 oktober 2019 t/m 22 maart 2020
Stedelijk Museum Amsterdam, dagelijks geopend van 10 tot 18 uur en vrijdag van 10 tot 22 uur
Museumplein 10, Amsterdam
www.stedelijk.nl

Publicatie met teksten van Sacha Bronwasser, Maarten Buser, Brenda Tempelaar en Sophia Zürcher
Verschijningsdatum: 31 oktober 2019
Jap Sam Books

Zie voor meer informatie www.prixderome.nl