Prix de Rome

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

In april 2017 is bekend gemaakt dat de internationale jury van de Prix de Rome vier beeldend kunstenaars heeft geselecteerd voor de shortlist 2017. De genomineerden zijn: Melanie Bonajo, Rana Hamadeh, Saskia Noor van Imhoff en Katarina Zdjelar.

Zij ontvangen ieder een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode van vijf maanden nieuw werk uit te voeren. Het werk zal vanaf begin december worden tentoongesteld in Kunsthal Rotterdam. Op basis van het nieuwe werk zal de jury medio december 2017 de winnaar bekend maken. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

De jury heeft de keuze gemaakt uit een lijst van honderdelf kunstenaars die deels werden voorgedragen door tweeëntwintig scouts die daarvoor door het Mondriaan Fonds werden uitgenodigd. Anderen droegen zichzelf voor of werden door een derde voorgedragen. De vier shortlistkunstenaars zijn voorgedragen door zowel scouts  als derden.

De jury van de Prix de Rome 2017 bestaat uit: Ferran Barenblit (directeur MACBA, Barcelona), Mariette Dölle (directeur Museum Kranenburgh, Bergen), Folkert de Jong (beeldend kunstenaar), Petra Noordkamp (beeldend kunstenaar) en Francesco Stocchi (curator Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam). Voorzitter is Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds.

Meer informatie over de Prix de Rome en de shortlist kunstenaars: www.prixderome.nl

In 2018 wordt een ronde voor de Prix de Rome Architectuur georganiseerd.