Prix de Rome

Prix de Rome 2017

Met de bekendmaking van de scouts en de jury geeft het Mondriaan Fonds de aftrap voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2017. De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars en architecten onder de 40 jaar.

Een breed samengestelde groep professionals is benaderd om als zogenoemde scouts maximaal twee kunstenaars voor te dragen. Kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen kunnen ook aan de jury worden voorgedragen door derden of door zichzelf. Voordrachten kunnen tot uiterlijk 20 februari worden gedaan door het insturen van een in het Engels geschreven motivatie en de geboortedatum, woon/werkplek en contactgegevens van de kunstenaar. De voorgedragen kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen zullen worden uitgenodigd om documentatie, een cv en een werkplan in te sturen.

Een internationale jury zal uit de voorgedragen kunstenaars vier shortlist-kunstenaars selecteren. Zij krijgen een werkbudget en de opdracht om nieuw werk te maken dat wordt getoond in een groepstentoonstelling. Op basis van het nieuwe werk volgt eind 2017 een tweede juryronde, waarna de winnaar van de Prix de Rome bekend wordt gemaakt.

De voorgedragen beeldend kunstenaar moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
– mag niet ouder zijn dan 40 jaar op het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt (december 2017)
– mag geen onderwijs volgen op een kunstacademie of tweede fase opleiding (evt. wel deelnemer zijn aan een post-academische instelling)
– minimaal één jaar werkzaam zijn als beeldend kunstenaar
– indien geen Nederlandse nationaliteit moet hij/zij artistiek inhoudelijk actief en geïntegreerd zijn in de professionele beeldende kunst praktijk in Nederland.

In het geval van een samenwerkingsverband dient in ieder geval de helft van de leden aan bovenstaande voorwaarden te voldoen.

Kijk voor meer informatie over de procedure op de website van de Prix de Rome.