Prix de Rome

Prix de Rome Prix de Rome

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar en architecten onder de 35 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Prix de Rome Beeldende Kunst
De nieuwe ronde van de Prix de Rome Beeldende Kunst is van start. De Prix de Rome wordt een keer per twee jaar uitgereikt aan een talentvolle beeldend kunstenaar onder de 40 jaar. 

Een breed samengestelde groep van professionals is door het Mondriaan Fonds benaderd om als zogenoemde scouts maximaal twee kunstenaars voor te dragen aan de Prix de Rome jury. Beeldend kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen kunnen ook aan de jury worden voorgedragen door derden of door zichzelf aan te melden.

Kunstenaars die aan de formele voorwaarden voldoen kunnen uiterlijk 21 februari zichzelf aanmelden. Derden die een kunstenaar willen voordragen kunnen dit tot uiterlijk 31 januari 2019 doen. Kijk voor meer informatie over de formele voorwaarden en aanmeldprocedure op de website van de Prix de Rome.

Medio april is bekend welke kunstenaars door de jury zijn geselecteerd voor de shortlist. Deze shortlist kunstenaars ontvangen een werkbudget en de opdracht om in de periode mei t/m september 2019 nieuw werk te maken dat vanaf medio oktober wordt gepresenteerd in een groepstentoonstelling bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Op basis van dit nieuwe werk volgt in oktober 2019 een tweede juryronde. Kort daarna zal de winnaar van de Prix de Rome bekend worden gemaakt.

Lees hier meer over de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019.

Prix de Rome Architectuur
Architect Alessandra Covini (1988, Milaan) ontving op 18 oktober de Prix de Rome Architectuur 2018 uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Covini won de onderscheiding voor Amsterdam Allegories, een ontwerpvoorstel voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam-Noord. De Prix de Rome Architectuur wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan een getalenteerde jonge architect, stedenbouwer of landschapsarchitect.

De genomineerden die in aanmerking kwamen voor de Prix de Rome Architectuur 2018 waren: Alessandra Covini / Studio Ossidiana, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries.

Lees hier meer over de Prix de Rome Architectuur 2018.