Biënnale

Nederlandse inzending 2013

De Nederlandse inzending voor de 55ste Biënnale van Venetië in 2013 was 'Room with Broken Sentence' van Mark Manders.

Installation Mark Manders, Room with Broken Sentence, Dutch pavilion, Venice 2013 From l. to r: Working Table (2012-2013); Closet (1989-2013); Mind Study (2010-2011). Photo: Jan Kempenaers

Curator: Lorenzo Benedetti
In opdracht van het Mondriaan Fonds
1 juni – 24 november 2013

De presentatie Room with Broken Sentence van beeldend kunstenaar Mark Manders (1968) en curator Lorenzo Benedetti (1972) was de Nederlandse inzending voor de 55ste editie van de Biënnale van Venetië. Een van de nieuwe werken was een indrukwekkend monumentaal beeld van meer dan 4 meter hoog.

De speciaal voor het Rietveld paviljoen ontwikkelde grotere installaties toonden significante nieuwe aspecten van het vocabulaire van de kunstenaar. Manders gebruik van materiaal, waarbij niets is wat het lijkt – epoxy ziet eruit als klei, klei wordt brons en brons lijkt hout – versterkt zijn raadselachtige verbeelding. In een interview verklaarde Manders dat hij zich bij ieder nieuw werk afvraagt of het zich als kunstwerk staande kan houden in een supermarkt.

“I don’t often show my work in the public domain, rather in museums where people choose to go to see art. But since 1991 I always test a work that I’ve just finished in a supermarket. I just imagine a new work there and I check if it can survive where it doesn’t have the label of an artwork. It is just a thing that someone placed in a supermarket. Now I am sure that all of my works can stand in that environment”.

 

Studio portrait Mark Manders. Copyright: Cedric Verhelst

Tijdens de Biënnale van Venetië realiseerde de kunstenaar zijn hypothetische test in een kleine supermarkt in de buurt van de Giardini (via Garibaldi).

Fox / Mouse / Belt 1992 / painted bronze, belt / 15 x 120 x 40 cm. Photo: Jan Kempenaers

2013 was een bijzonder jaar voor de Nederlandse aanwezigheid in Venetië: 100 jaar geleden presenteerde Nederland zich voor het eerst in een eigen tentoonstellingsruimte op de Biënnale en 60 jaar geleden in het speciaal door Gerrit Rietveld ontworpen paviljoen. De keuze voor Mark Manders plaatste hem in directe relatie tot de indrukwekkende architectuur van Rietveld. Het resultaat was een dialoog tussen een architect van het Modernisme en een hedendaags kunstenaar die de mysterieuze dimensie van onze tijd wil ontcijferen om daarnaast een geheel eigen autonome wereld te creëren.

De Nederlandse inzending in 2013 was een solotentoonstelling van een van Nederlands meest belangrijke hedendaagse kunstenaars. Manders begon zijn carrière in 1986 met een werk getiteld Zelfportret als gebouw; een plattegrond van een gebouw gerealiseerd uit potloden, pennen en ander schrijfmateriaal. Zijn werk heeft zich vervolgens ontwikkeld als een verkenning van dit imaginaire gebouw.

From l. to r: Girl with Yellow Vertical (2013); Head Study (2012-2013); Head Study (2012-2013); Girl Study (2013); Girl Study (2013) / wood, painted wood, painted epoxy, brass, painted canvas, painted wig / 16.5 x 16 x 41 cm Courtesy of Zeno X Gallery and Tanya Bonakdar Gallery. Photo: Jan Kempenaers

Het Mondriaan Fonds is sinds 1996 verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending op de Biënnale van Venetië. Voor de 55ste editie maakte het Mondriaan Fonds voor het eerst gebruik van een open call aan curatoren, die werden opgeroepen om met een beknopt plan te komen passend bij een statelijke manifestatie. Uit de 82 inzendingen werd door een jury het plan Manders & Benedetti geselecteerd.

De jury werd gevormd door: Defne Ayas, directeur Witte de With in Rotterdam, Jan Debbaut, freelance curator en eerder directeur Van Abbemuseum, Hester Alberdingk Thijm, directeur AkzoNobel Art Foundation, Rein Wolfs, directeur Kunsthalle Fridericianum in Kassel en Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds (voorzitter zonder stemrecht).