Prijzen en awards

Johannes Vermeer Prijs

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en is in 2008 ingesteld door de Nederlandse regering om uitzonderlijk artistiek talent te eren te stimuleren. De organisatie van de prijs is in handen van de 6 rijkscultuurfondsen (sinds 2021, voorheen Boekmanstichting). De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines: van dans tot design, van mode tot muziek, van schilderen tot schrijven.

Arnon Grunberg met de Johannes Vermeer Prijs en staatssecretaris Gunay Uslu van Onderwijs en Cultuur. Foto: Anne Reitsma

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat – naast een bokaal – uit 100.000 euro. De winnaar mag dit bedrag besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein.

De Johannes Vermeer Prijs 2022 is toegekend aan Arnon Grunberg. De prijs werd op 16 november 2022 uitgereikt door Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media.

De juryleden van 2022 waren Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Romana Vrede, Hicham Khalidi en Sjeng Scheijen.

Arnon Grunberg met de Johannes Vermeer Prijs en staatssecretaris Gunay Uslu van Onderwijs en Cultuur. Foto: Anne Reitsma

Eerdere winnaars zijn beeldend kunstenaar Natasja Kensmil, operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas, grafisch ontwerper Irma Boom, componist en regisseur Michel van der Aa, beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen, modeontwerper Iris van Herpen, violiste Janine Jansen, theatermaker Ivo van Hove en fotograaf Rineke Dijkstra.

Meer informatie

Vragen & contact

Vragen over de Johannes Vermeer Prijs? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Noura Habbab

projectleider activiteiten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 1509