Prijzen en awards

Johannes Vermeerprijs

De Johannes Vermeerprijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en is in 2008 ingesteld door de Nederlandse regering om uitzonderlijk artistiek talent te eren te stimuleren. De organisatie van de prijs is in handen van de 6 rijkscultuurfondsen (sinds 2021, voorheen Boekmanstichting). De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines: van dans tot design, van mode tot muziek, van schilderen tot schrijven. De Johannes Vermeerprijs bestaat – naast een bokaal - uit 100.000 euro. De winnaar mag dit bedrag besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein.

Foto: Anne Reitsma

De Johannes Vermeerprijs 2023 is toegekend aan mezzosopraan Tania Kross. De jury heeft haar unaniem voorgedragen. Kross ontvangt de prijs vanwege haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert. De staatsprijs voor de kunsten, ingesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, werd in Felix Meritis in Amsterdam uitgereikt door Gunay Uslu, voormalig staatssecretaris van Cultuur en Media.

De juryleden van 2023 waren Marise Voskens (voorzitter), Margot Dijkgraaf, Afaina de Jong, Hicham Khalidi en Bas Kosters.

Foto: Anne Reitsma

Eerdere winnaars zijn schrijver Arnon Grunberg, beeldend kunstenaar Natasja Kensmil, operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas, grafisch ontwerper Irma Boom, componist en regisseur Michel van der Aa, beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen, modeontwerper Iris van Herpen, violiste Janine Jansen, theatermaker Ivo van Hove en fotograaf Rineke Dijkstra.

Vragen & contact

Vragen over de Johannes Vermeerprijs? Neem contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Noura Habbab

projectleider activiteiten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 1509