Prijzen en awards

Johannes Vermeer Prijs

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en is in 2008 ingesteld door de Nederlandse regering om uitzonderlijk artistiek talent te eren te stimuleren. De organisatie van de prijs is in handen van de 6 rijkscultuurfondsen (sinds 2021, voorheen Boekmanstichting). De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines: van dans tot design, van mode tot muziek, van schilderen tot schrijven.

De Johannes Vermeer Prijs is in 2008 ingesteld door de toenmalige minister van OCW, Ronald Plasterk (PvdA) en bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro bestemd voor de realisatie van een speciaal project binnen het eigen werkterrein.

De Johannes Vermeer Prijs 2022 is toegekend aan Arnon Grunberg. De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten wordt op 16 november aanstaande uitgereikt door Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media.

De prijs werd eerder uitgereikt aan Natasja Kensmil, Rineke Dijkstra, Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi.

De juryleden van 2022 zijn Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Romana Vrede, Hicham Khalidi en Sjeng Scheijen.

Johannes Vermeer Prijs 2021

Meer info

Vragen & contact

Vragen over de Johannes Vermeer Prijs? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Noura Habbab

projectleider activiteiten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 1509