Roline woont in Den Haag en geeft remedial teaching en huiswerkbegeleiding. Met de KunstKoop kocht zij het werk van fotograaf Adam Jeppesen: 'Wat ik zo mooi vind aan het werk is dat er een bepaalde rust, stilte en poëzie vanuit gaat. Elke keer zie ik er weer iets nieuws in.'

Welk werk heb je gekocht? Wat vind je er mooi aan?
Met de KunstKoop regeling heb ik een werk gekocht van de Deense fotograaf Adam Jeppesen. Vroeger was hij documentaire fotograaf maar tegenwoordig heeft hij zich teruggetrokken op het Argentijnse platteland en doet hij vooral aan landschapsfotografie. De foto uit 2016 laat een Argentijns landschap zien en is geprint op Japans kozo papier. Het is subtiel en vaag dus je moet heel dichtbij staan om het goed te kunnen bekijken. Wat ik zo mooi vind aan het werk is dat er een bepaalde rust, stilte en poëzie vanuit gaat. Elke keer zie ik er weer iets nieuws in.

Waar hangt het werk in huis?
De foto hangt bij mij boven samen met andere werken. Ze passen goed bij elkaar omdat het allemaal rustige zwart-wit fotografie is. Aangezien ik niet zoveel plek heb moet ik wel goed nadenken over de plek waar ik het kunstwerk ga ophangen. Ik koop vaak alleen werken die iets te maken hebben met de werken die ik al heb, die daar als het ware een gesprek mee aangaan. Een belangrijk thema in mijn verzameling is dat een werk elke keer een nieuw verhaal blijft vertellen.

‘Een belangrijk thema in mijn verzameling is dat een werk elke keer een nieuw verhaal blijft vertellen.’

Foto door Saffron Pape

Waar heb je het ontdekt?
Ik kwam het werk van Adam Jeppesen tegen op de tentoonstelling Out of Camp bij Foam. Er was een interview met de kunstenaar georganiseerd. De tentoonstelling bestond voornamelijk uit grotere werken maar er was ook een kleinere special edition beschikbaar. Het trok me gelijk aan en gaf me het gevoel dat ik erin kon lopen. Ik weet het eigenlijk altijd vrij snel of ik een werk wil hebben of niet. Ik blijf dan steeds terug cirkelen naar dezelfde plek en hetzelfde werk. Het is een direct verbond wat je aangaat met het beeld en dan moet je het gewoon bij je thuis hebben.

Hoe kwam je bij de KunstKoop terecht?
Omdat ik het geld voor de special edition van Adam Jeppesen niet direct op mijn rekening had staan, heb ik gebruik gemaakt van de KunstKoop regeling. Met Foam regelde ik gemakkelijk dat ik het werk in stukjes af zou betalen. Ondanks dat ik wel afwist van de KunstKoop was ik blij dat Foam mij eraan herinnerde. Jonge verzamelaars raad ik dan ook zeker aan om met de galerie te kijken wat er mogelijk is wanneer ze een werk zien waar ze direct verliefd op zijn. De KunstKoop maakt het een stuk makkelijker om je eerste grote werk te kopen.

‘De KunstKoop maakt het een stuk makkelijker om je eerste grote werk te kopen.’

Wat spreekt je aan in kunst?
Kunst is een verrijking van je leefomgeving. Je kijkt er elke dag naar en het gaat een leven lang mee. Waar andere aankopen na een tijdje naar de achtergrond verdwijnen blijft kunst altijd op de voorgrond.

Heb je een tip voor mensen die ook kunst willen kopen?
Als je nog nooit een kunstwerk hebt gekocht raad ik je aan om eens naar een grote kunstbeurs te gaan zoals Art Rotterdam. Door veel verschillende galeries te bezoeken zal vanzelf duidelijk worden wat jij mooi vindt en wat blijft hangen. Dan weet je direct: dit is het werk voor mij!