Ruben Arnhem

Ruben woont in Rotterdam en werkt als docent en ondernemer. Met de KunstKoop kocht hij het werk 'Saint Sebastian' van Arjan Spannenburg: 'Dat sommige kunstwerken wat prijziger zijn hoeft niet te betekenen dat het meteen onbereikbaar is.'

Welk werk heb je gekocht? Wat vind je er mooi aan?
Ik heb ‘Saint Sebastian’ van Arjan Spannenburg aangeschaft. Een Christelijk werk in een modern jasje. Het heeft heel veel dramatiek, daar hou ik erg van. Veel kunstwerken in mijn verzameling zijn verhalend of hebben een Christelijk tintje omdat ik zelf religieus ben opgevoed. In de verhalen uit de Bijbel zit een moraal, dat vind ik mooi om iedere keer terug te zien. Op ieder werk zie je een kort onderdeel van een scène uitgebeeld waar veel drama in zit. Ik kan erg genieten van die theatrale elementen. Dat komt ook terug in mijn liefde voor de opera bijvoorbeeld, of voor soapseries.

Saint Sebastian wordt meestal geportretteerd op het moment vlak nadat hij is vermoord met pijlen in zijn lichaam. Maar Spannenburg heeft ervoor gekozen om het moment vlak daarvoor vast te leggen. Daardoor kan je als kijker meer interactie met het beeld aangaan. Het roept de vraag op of ik er zelf nog iets in kan regisseren zodat het toch goed komt. En wat denkt die jongen op de foto? Voor mij is het een herinnering om stil te staan bij het leven, want het kan zo voorbij zijn. Carpe Diem als het ware.

 

Foto door Saffron Pape

Waar hangt het werk?
Ik heb het opgehangen in mijn slaapkamer. Het is een vrij groot werk en ik had een mooi stuk muur waar nog iets miste. Nu kan ik er iedere dag naar kijken. Als ik ’s avonds naar aria’s van de opera luister is het leed van al die zangeressen voelbaar. Het beeld van Saint Sebastian past daar goed bij. Wanneer ik wakker word zie ik hem iedere dag en wordt eraan herinnerd dat ik er een mooie dag van moet maken.

Waar heb je het ontdekt?
Afbeeldingen van Saint Sebastian hebben mij altijd geïntrigeerd dus daar wilde ik graag een kunstwerk van hebben. Ik begon te zoeken via Google en kwam terecht op de website van een bevriende kunsthandelaar uit Rotterdam. Toen ik het werk in zijn galerie zag was ik meteen verkocht.

Hoe kwam je bij de KunstKoop terecht?
De galerie waar ik het werk kocht heeft mij vaker geattendeerd op de KunstKoop regeling. Normaal gesproken spaar ik van tevoren al om een kunstwerk aan te schaffen en dan is het niet nodig. Maar de werken van Arjan Spannenburg gaan als warme broodjes de galerie uit. Omdat ik nul procent rente hoef te betalen voor de KunstKoop regeling werkt dat eigenlijk hetzelfde als mijn eigen spaarsysteem zonder dat het mij extra geld kost. Nu heb ik het werk al in mijn bezit en daar ben ik ontzettend trots op!

Heb je een tip voor mensen die ook kunst willen kopen?
Bij het kopen van een kunstwerk moet je verliefd worden. Soms zie je iets dat je zo raakt dat je het echt wil hebben. Ga dan vooral in gesprek met de kunstenaar of galeriehouder om te kijken hoe je dat kan realiseren, ook als je geen groot budget hebt. Want als je eenmaal een kunstwerk hebt gekocht lijkt het net alsof je een nieuw kindje hebt gekregen. Daar mag je volop van genieten. Dat sommige kunstwerken wat prijziger zijn hoeft niet te betekenen dat het meteen onbereikbaar is. Het is namelijk een goede investering en met behulp van de KunstKoop geen aanslag op je portemonnee. Als ik zelf weer eens een werk tegenkom wat ik snel wil hebben en op dat moment niet volledig kan bekostigen zou ik er zeker nog een keer gebruik van maken. Het is heel toegankelijk.

Foto door Saffron Pape