Activiteiten

Karen Zeedijk wint de Maker achter de Maker Award 2023

Karen Zeedijk, Tuftlokaal Tilburg 2023, foto: Alessandra Mignardib

Karen Zeedijk, expert in tuften, is de winnaar van de 3e editie van de Maker achter de Maker Award. In opdracht van kunstenaars maakt Zeedijk wandkleden, tapijten en textielkunstwerken in haar atelier Fabrikaat in Tilburg en in haar decennialange functie als tuft expert bij het TextielLab, onderdeel van het TextielMuseum. De prijsuitreiking vindt plaats op 8 november van 18.00 tot 19.00, tijdens het award programma van Kunstinstituut Melly.

De Maker achter de Maker Award is een unieke erkenning voor een ambachtspersoon uit Nederland die samenwerkt met een beeldend kunstenaar om een kunstwerk of project op de best mogelijke manier te verwezenlijken. De prijs is een initiatief van Kunstinstituut Melly en het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt een geldprijs van €5.000.

Open call

Naar aanleiding van een open call die gelanceerd werd in april 2023, kregen beeldend kunstenaars de kans om kandidaten voor de prijs te nomineren. Zeedijk werd genomineerd door de Nederlandse kunstenaar Catharina van de Ven, voor wie ze meerdere kleden maakte. Volgens Van de Ven is Zeedijk zeer toegewijd aan haar ambacht én aan de kunstenaars met wie ze samenwerkt, waardoor bijzondere werkrelaties ontstaan waarin zowel Zeedijk als de kunstenaar zich openstellen om te leren en verder te komen door samen te werken.

Over de jury

De bijna 100 nominaties zijn beoordeeld door een jury, bestaande uit: Rieke Vos, conservator hedendaagse kunst van Teylers Museum, Haarlem; Anne Wenzel, Rotterdamse beeldhouwer en installatiekunstenaar; en Binna Choi, verbonden aan Casco Art Institute, Utrecht. Sarah van Overeem, Development Manager van Kunstinstituut Melly, was de voorzitter tijdens de jurybijeenkomst.

De jury nam kennis van de praktijk van Zeedijk en de manier waarop Van de Ven sprak over de vaardigheden en samenwerkingen van de maker, die soms jaren in beslag nemen en veel geduld, doorzettingsvermogen, relationele vaardigheden en vakmanschap vereisen. De jury erkent ook Zeedijks brede ervaring om de ideeën van de kunstenaars treffend te vertalen, met behoud van persoonlijke signatuur en kwaliteit. In de ogen van zowel de jury als Van de Ven is Zeedijk in staat om horizontale samenwerkingsprocessen te vormen, waarbij zowel zij als de kunstenaars zich openstellen om te leren en te groeien van het samenwerken. De jury concludeerde dat hun keuze om deze verdienstelijke genomineerde toe te kennen “ons in staat stelt om het belang te benadrukken van geëngageerde uitwisselingen en langdurige gesprekken” die deel uitmaken van het doel van de Maker achter de Maker – en hoe deze uitwisselingen zelf deel uitmaken van het creatieve proces dat kunstwerken voortbrengt.