Nieuws Archief

Eerste toekenningen Open Oproep Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Dit bericht is ook beschikbaar in Papiamentu (pdf) en Papiamento (pdf).

De toekenningen van de eerste ronde van de Open Oproep Herdenkingsjaar Slavernijverleden van het Mondriaan Fonds zijn bekend. Het Mondriaan Fonds ontving voor de Open Oproep 1 miljoen euro, wat evenredig werd verdeeld over twee aanvraagrondes. In totaal zijn er in de eerste ronde ruim 150 aanvragen aan een onafhankelijke commissie voorgelegd. Hiervan ontvangen 15 initiatieven een bijdrage. De initiatieven variëren in vorm, doelgroep en onderwerp. Allemaal besteden ze op eigen manier aandacht aan het Nederlands slavernijverleden. De activiteiten zullen plaatsvinden tijdens het Herdenkingsjaar dat loopt van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024.

Op 16 januari 2023 sloot de eerste ronde van de Open Oproep Herdenkingsjaar Slavernijverleden van het Mondriaan Fonds. Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelde de aanvragen volgens de gestelde criteria. Daarnaast speelden de diversiteit aan projecten, regionale spreiding en een evenwichtige verdeling tussen de verschillende soorten projecten een rol in de beoordeling. Gezien de grote hoeveelheid aanvragen die zijn ingediend, is het door het ontoereikende budget helaas niet mogelijk om alle positief beoordeelde aanvragen te honoreren. De commissie is tot het advies gekomen om deze 15 aanvragen toe te kennen:

Fundashon Museo Tula, IJswater Films in co-productie met Tulsa Studio’s, Karolien Helweg, Marjet Zwaans, Mathieu Wijdeven, Mateo Vega, Rakesh Kanhai, Ruben La Cruz, Sites of Memory Stichting, Soraya Pol, Stichting Comite Herdenking Javaanse immigratie (Stichji), Stichting Rancho, The Black Archives (New Urban Collective), Untold, Wintertuin Curaçao.

De plannen van de gehonoreerde aanvragen variëren in vorm van film tot tentoonstelling, symposium, installatiekunst en podcast. Ook de onderwerpen en doelgroepen van de plannen zijn uiteenlopend. Bekijk alle projecten hieronder.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Esther Schussler