Activiteiten Archief

Mondriaan Fonds toont talent in zomereditie Prospects tijdens Art Rotterdam

Grafisch beeld Prospects 2021

Prospects – Mondriaan Fonds toont talent
1 t/m 4 juli 2021 | Van Nelle Fabriek, Rotterdam

Voor de negende keer op rij lanceert het Mondriaan Fonds tijdens Art Rotterdam 74 startende kunstenaars op het terrein van de Van Nelle Fabriek met de tentoonstelling Prospects – Mondriaan Fonds toont talent. De tentoonstelling laat van 1 t/m 4 juli 2021 het werk zien van 74 kunstenaars. Alle kunstenaars ontvingen in 2019 een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière. Johan Gustavsson is, net als in 2020, curator.

Verspreid over meerdere ruimtes op het Van Nelle terrein zal werk te zien zijn van nieuwe en opkomende kunstenaars. Het aanbod varieert van een groot schilderij van Sam Andrea tot een wandkleed van Afra Eisma of objecten van Ricardo van Eyk en Isabelle Andriessen. Van de foto’s van Gilleam Trapenberg tot een film van Eline Kersten of een performance van Mireille Tap. Op het buitenterrein zal de bewegende geluidsinstallatie van Lin Gerritse de aandacht trekken, evenals de zelfgebouwde taxi van Rowan van As, het stoelenproject van Iliada Charalambous en de vergankelijke objecten van Olle Stjerne.

Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds):

‘Het is belangrijk om jonge kunstenaars een goede start te geven, ruimte om tot nieuwe inzichten te komen en een podium waarop ze deze kunnen tonen. Prospects is voor veel van de 74 participerende kunstenaars het eerste grote podium. Zij tonen hun werk op één van de hoogtepunten van de Nederlandse kunstkalender: Art Rotterdam.’

Curator Gustavsson is mede-directeur 1646, Den Haag; bestuurslid The Naked en Page Not Found en docent aan de KABK. Zijn ervaringen bij de vorige editie zullen van pas komen bij het samenstellen van een sterke tentoonstelling die gerealiseerd moet worden met inachtneming van de covid-maatregelen. Gustavsson wordt daarbij ondersteund door ontwerpbureau Tom Postma Design.

Het Mondriaan Fonds organiseert de tentoonstelling Prospects jaarlijks om de zichtbaarheid van startende kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam krijgen kunstprofessionals en verzamelaars maar ook een brede groep geïnteresseerden de mogelijkheid met het werk van deze veelbelovende kunstenaars kennis te maken.

Ook is de tentoonstelling een uitgelezen kans om te laten zien wat mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen. Een bijdrage Kunstenaar Start is bedoeld voor startende kunstenaars die minimaal 1 tot maximaal 4 jaar professioneel werkzaam zijn. De bijdrage kan worden gebruikt voor alles dat verband houdt met de ontwikkeling van werk en kunstpraktijk, zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland.

Voor de bijbehorende catalogus interviewde Roos van der Lint een aantal deelnemers over hun werk en de noodgedwongen aanpassingen die zij moesten maken vanwege de coronapandemie.