Prospects

Tijdens Art Rotterdam (1 t/m 4 februari 2024) organiseerde het Mondriaan Fonds een nieuwe editie Prospects op het terrein van de Van Nelle Fabriek. De tentoonstelling liet het werk zien van 86 startende kunstenaars. Alle kunstenaars ontvingen in 2022 een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière.

Het Mondriaan Fonds organiseert de tentoonstelling Prospects jaarlijks om de zichtbaarheid van startende kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam kunnen kunstprofessionals en verzamelaars, maar ook een brede groep geïnteresseerden kennismaken met het werk van deze veelbelovende kunstenaars.

De tentoonstelling laat zien wat mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen. Een bijdrage Kunstenaar Start is bedoeld voor kunstenaars die minimaal 1 tot maximaal 4 jaar professioneel werkzaam zijn. De bijdrage kan worden gebruikt voor alles dat verband houdt met de ontwikkeling van werk en kunstpraktijk. Denk aan onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland.

12e editie

In het Distributiecentrum van de Van Nellefabriek en buiten op het terrein was het werk te zien zijn van 86 startende en opkomende kunstenaars. Het aanbod varieert van fotografie tot wandtapijten, van video tot schilderijen, en van performances tot sculpturen.

Het campagnebeeld van de 12e editie van Prospects is een film still en komt uit het nieuwe werk ‘Lose Voice Toolkit’ van Prospects deelnemer Adele Dipasquale. Het werk gaat over de taal van kinderen, de kracht van stilte en andere vormen van non-verbale communicatie.

De tentoonstelling werd samengesteld door curator Johan Gustavsson in samenwerking met curator Louise Bjeldbak Henriksen. Gustavsson is mededirecteur bij 1646, Den Haag; bestuurslid van Page Not Found en docent aan de KABK. Bjeldbak Henriksen is freelance curator en zelfstandig onderzoeker. Zij werkt aan verschillende projecten met o.a. Kunstmuseum Den Haag en Museum Beelden aan Zee.

Gustavsson en Bjeldbak Henriksen over de tentoonstelling:

“Tijdens de 12e editie van Prospects zullen bezoekers werken tegenkomen van 86 getalenteerde kunstenaars. Samen bieden de werken een boeiende momentopname van de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Nederland. We waarderen de nauwe samenwerking met zoveel buitengewone kunstenaars, en hoewel de uitingen van de werken sterk variëren in media en vorm, is er een gedeeld enthousiasme dat deze kunstenaars met elkaar verbindt. Deze editie, de laatste in de iconische Van Nelle Fabriek, toont kunstwerken die intiem en onderscheidend zijn. Ze verdiepen zich in thema’s zoals identiteit, relaties, onze onderlinge verbondenheid met de natuur en andere levende wezens – essentiële elementen van wat het betekent om mens te zijn. De werken omvatten de universele aspecten van het bestaan.”

 

Jubileum-editie Art Rotterdam 2024

Art Rotterdam viert zijn 25ste editie voor de laatste keer in de iconische Rotterdamse Van Nelle Fabriek, UNESCO werelderfgoed. Na 11 edities zal Art Rotterdam vanaf 2025 verhuizen naar het Ahoy Rotterdam. 

Vragen & contact

Vragen over Prospects? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Anniek Vrij

projectleider activiteiten Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 5231533

Esther Schussler (met verlof)