Over het fonds

Twee nieuwe voorzitters voor de adviescommissies

Per 1 september 2023 is het team van voorzitters voor de adviescommissies uitgebreid met Youri Appelo en Christian Braak. Samen met Rita Ouédraogo, Raul Balai, Dyonna Benett, Femke Haijtema, Jorrit Kelder, Peter van der Es en Robert Jan Verhagen vormen zij het voorzittersteam van het Mondriaan Fonds. De in totaal 9 leden zijn professionals uit het hele land en nemen een grote hoeveelheid kennis en expertise mee naar de vergadertafel. De voorzitters zitten jaarlijks elk vergaderingen voor op het gebied van beeldende kunst en erfgoed en zien toe op een uniforme werkwijze binnen alle commissies.

Lees hieronder meer over de nieuwe voorzitters.

Youri Appelo
Youri Appelo is curator, adviseur en kunstbemiddelaar en heeft een achtergrond in kunsteducatie (BA) en museologie (MA). Momenteel is hij artistiek directeur van POST (Arnhem/Nijmegen), bestuurslid van De Zaak Nu en adviseur bij het Groeispurtfonds. Voorheen was Appelo o.a. curator bij Garage Rotterdam, (gast)curator van Day of The Young Artist en curator-in-residency bij Schloss Ringenberg. Appelo’s curatoriële werkzaamheden bestaan uit een breed scala activiteiten, waarbij altijd ecologische, economische, sociale en politieke vraagstukken centraal staan. Met een interesse voor artistieke praktijken die complexe noties vertalen naar poëtische, onderzoekende en kritische kunstwerken, wil Appelo de waarde van kunst voor hedendaagse samenlevingen verkennen.

Christian Braak
Christian Braak is directeur van Stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg). Daarnaast is hij actief voor zijn adviesbureau BRAAKLAND. Hierbij richt hij zich op onder andere interim management, strategisch advies en moderator/voorzitterschap in de Ruimtelijke Ordening, Erfgoed en Kunstensector. Tevens is Christian lid van de Raad van Toezicht van Het Jos van Amsterdamfonds (ondergebracht bij het Grafisch Atelier Alkmaar).