Nieuws Archief

Tweede bijdrage Kunstenaar Start

Vanaf 1 februari 2023 is het mogelijk aan te vragen voor een tweede bijdrage Kunstenaar Start. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt extra budget beschikbaar voor kunstenaars die door de coronamaatregelen minder mogelijkheden kregen om de eerste stappen in hun carrière te zetten. De tweede bijdrage geldt voor kunstenaars die in de coronaperiode tussen 1 januari 2019 en 31 december 2021 zijn afgestudeerd of hun praktijk zijn gestart en al eerder een Kunstenaar Start hebben ontvangen.  In 2023 is er budget beschikbaar om aan deze kunstenaars voor een tweede keer een Bijdrage Kunstenaar Start toe te kennen. Hiermee krijgen zij een extra boost om hun kennis, portfolio, netwerk en zichtbaarheid op te bouwen.

De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Je bent minimaal 1 tot maximaal 4 jaar werkzaam als professioneel beeldend kunstenaar.
  • Je hebt tussen 1 januari 2020 en 31 december 2022 een bijdrage Kunstenaar Start ontvangen.
  • Je bent tussen 1 januari 2019 en 31 december 2021 afgestudeerd aan een hbo-opleiding met een beeldende kunstcurriculum. Of je hebt tussen 1 januari 2019 en 31 december 2021 een start gemaakt met je professionele kunstpraktijk (indien je een autodidacte kunstenaar of een kunstenaar met een andere opleidingsachtergrond bent).
  • In de aanvraag moet je een reflectie opnemen op hoe je de eerste bijdrage Kunstenaar Start hebt benut en wat deze toekenning heeft betekend voor jouw ontwikkeling als kunstenaar. Dit kan worden opgenomen in de upload ‘toelichting werk’ (zie checklist).
  • Je aanvraag voor een tweede bijdrage Kunstenaar Start moet voor 1 oktober 2023 zijn ingediend.
  • Je voldoet aan de overige voorwaarden die gelden voor de regeling Kunstenaar Start (zie hieronder) en de algemene voorwaarden van het Mondriaan Fonds.

NB Het is niet mogelijk om een tweede keer deel te nemen aan de tentoonstelling Prospects en/of een tweede keer gebruik te maken van het mentoringprogramma.

Vragen & contact

Twijfel je of dit op jou van toepassing is? Neem direct contact op met onze projectmedewerkers.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Douke IJsselstein

senior projectmedewerker Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 1560

Carmen Muskee