Kunstenaar Start

Sta je aan het begin van je carrière als beeldend kunstenaar en heb je plannen voor nieuw werk? Misschien kom je in aanmerking voor de bijdrage Kunstenaar Start.

Filippo Ciriani, Silent Canary, 2022.

Voor wie

Voor startende kunstenaars.

Waarvoor

Voor het ontwikkelen van je kunstpraktijk.

Hoeveel

€ 22.000 voor 12 maanden.

Checklist

Check zorgvuldig deze lijst voordat je aan je aanvraag begint.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Met Kunstenaar Start stimuleert het Mondriaan Fonds de artistieke ontwikkeling en het cultureel ondernemerschap van startende, veelbelovende beeldend kunstenaars, zodat werk ontstaat dat een betekenisvolle bijdrage kan gaan leveren aan de hedendaagse beeldende kunst in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Wie komt in aanmerking

Beeldend kunstenaars die minimaal 1 tot maximaal 4 jaar professioneel werkzaam zijn.

Voor kunstenaars die al 4 jaar of langer werkzaam zijn is er de bijdrage Kunstenaar Basis.

Waarvoor?

Je kunt de bijdrage gebruiken voor het ontwikkelen van je kunstpraktijk. Denk aan het maken van werk, onderzoek, experiment, de aanschaf van materiaal en apparatuur. Of het werken aan een opdracht of deelname aan tentoonstellingen en manifestaties in binnen- en buitenland.

Hoeveel?

€ 22.000 voor 12 maanden.

Hoe en wanneer aanvragen

Aanvragen kan op elk moment van het jaar via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds. Op de website kun je een account aanvragen, die je nodig hebt om een aanvraag te kunnen indienen. Houd rekening met een behandeltermijn van 3 maanden vanaf het moment dat de aanvraag volledig is ingediend. Echter, door de vele aanvragen bij het fonds kan de behandeltermijn langer duren. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.

Deze uitleg is gebaseerd op de deelregeling Kunstenaar Start.

Direct aanvragen

Voorwaarden

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid. Is dat akkoord, dan wordt de aanvraag voorgelegd aan de commissie die adviseert over het toekennen van een Kunstenaar Start.

Wanneer de adviescommissie positief is over de kwaliteit van het werk en je cultureel ondernemerschap, beoordeelt zij ook het plan en de manier waarop je als kunstenaar publiek voor je werk probeert te vinden. Een bijdrage Kunstenaar Start kan alleen toegekend worden als de commissie positief adviseert.

Vanwege beperkt budget kunnen we helaas niet altijd alle positieve adviezen honoreren. Het bestuur van het Mondriaan Fonds vraagt de adviescommissie in dat geval de positieve adviezen in volgorde van prioriteit te rangschikken. Dat betekent dat het kan gebeuren dat een aanvraag positief beoordeeld is, maar dat er toch geen bijdrage toegekend wordt.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: zorg dat je documenten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Anders kunnen we je aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Het Mondriaan Fonds maakt nog meer mogelijk

Vragen & contact

Als iets niet helemaal duidelijk is, kun je contact met ons opnemen. Hiernaast vind je de contactpersonen van deze regeling.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay

Carmen Muskee

Joyce Poot

Sreymom Korng