Laurence Aëgerter

Geboren: 1972, Marseille
Werkgebied: Beeldend kunstenaar
Website: www.laurenceaegerter.com

“Ik zie de functie als mentor als een bijzondere verantwoordelijkheid. Het is in mijn ogen een vertrouwensrelatie die zijn vruchten afwerpt bij mate van eerlijkheid, integriteit en respect. Aan de hand van dialoog proberen we jouw positie als kunstenaar ten opzichte van de omringende werkelijkheid, of liever werkelijkheden, helder te krijgen en aan te scherpen.”  

Over Laurence Aëgerter
Laurence Aëgerter (1972, Marseille) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. In een doorgaand proces, dat fluctueert tussen fotografie, werk in de publieke ruimte en kunstenaarsboeken, adresseert Aëgerter de permanente transformatie inherent aan de essentie der dingen. Ze onderzoekt het archief waardoor ons collectief geheugen wordt gevormd. ‘Displacement’ en vertaling spelen hierin een belangrijke rol.

Afgelopen jaren heeft Aëgerter deelgenomen aan tal van internationale solo- en groepstentoonstellingen. Recente solotentoonstellingen vonden o.a. plaats in MAMAC Nice, Museum Van Loon Amsterdam, Fries Museum Leeuwarden en Forum für Fotografie Cologne. Recente groepstentoonstellingen vonden o.a. plaats in Arts Santa Monica Museum Barcelona, FoMu Antwerpen, Guggenheim Museum Bilbao en het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.

Haar werk is opgenomen in verschillende collecties waaronder Paul Getty Center Los Angeles, MoMa New York, Bibliothèque Nationale Paris, MAMAC Nice,  Museum Voorlinden Wassenaar en Fries Museum Leeuwarden.

Aëgerter ontwikkelde site-specific installaties en werken in de openbare ruimte in opdracht van o.a. SKOR, Stedelijk Museumbureau Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Gemeente Leeuwarden en het Dolhuys, Museum van de geest Haarlem. Aëgerter heeft deelgenomen aan enkele binnenlandse residencies zoals KunsthuisSYB Beetsterzwaag en Het Vijfde Seizoen Den Dolder. Haar werk heeft financiële ondersteuning gekregen van o.a. het Mondriaan Fonds, AFK, VSBFonds, BankGiro Loterij Fonds, Stichting Stokroos en Fonds Sluyterman van Loo. In 2016 ontving Aëgerter de International Photography Nestlé Price, Festival Images Vevey (CH).

Aëgerter doceerde en gaf lezingen aan o.a. Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, Sandberg Institute Amsterdam, KABK Den Haag, Academie Minerva Groningen en Beckett University Leeds (UK). Sinds 2017 werkt zij ook als adviseur Beeldende Kunst voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Laurence Aëgerter over het mentorschap
“Ik bracht mijn jeugd door in Marseille en mijn volwassen en professionele leven vindt plaats in Nederland. Mijn Noord-Zuid Europese levenslijn verrijkt mijn benadering en beschouwing van de kunst en de samenleving. Amsterdam is mijn thuishaven, maar ik heb ook een atelier in Marseille en ik reis veel voor mijn kunstpraktijk.

Ik onderzoek in mijn werk strategieën om bestaande beelden een nieuwe betekenis en urgentie te geven. Ik interfereer in de identiteit van zowel historische als hedendaagse bronnen. Onderzoeksmethodes evenals onderwerpen uit de kunstgeschiedenis zijn bijzonder bepalend in mijn beeldend werk. Hiernaast heeft maatschappelijk engagement de afgelopen jaren in toenemende mate een rol aangenomen in mijn praktijk. De uitdaging van cross-disciplinariteit, zoals bijvoorbeeld tussen kunst en wetenschap verrijkt mijn kunstenaarschap.

Ik zie de functie als mentor als een bijzondere verantwoordelijkheid. Het is in mijn ogen een vertrouwensrelatie die zijn vruchten afwerpt bij mate van eerlijkheid, integriteit en respect. Aan de hand van dialoog proberen we jouw positie als kunstenaar ten opzichte van de omringende werkelijkheid, of liever werkelijkheden, helder te krijgen en aan te scherpen. Met ogenschijnlijk simpele vragen als: ‘Waar gaat je werk over? Welke doelen heb je jezelf gesteld en hoe kan je deze bereiken?’ wordt zelfreflectie, ontwikkeling en vooruitgang aangemoedigd. Ik geniet ervan om ambitieuze kunstenaars in hun artistieke ontwikkeling bij te staan en mijn visie en ervaring te delen.”