Mentoring

Laurence Aëgerter

Laurence Aëgerter (1972, Marseille) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie.

Werkgebied: Beeldend kunstenaar Website: www.laurenceaegerter.com Meer Mentoring

In een doorgaand proces dat fluctueert tussen fotografie, projecten in de publieke ruimte en kunstenaarsboeken, adresseert Aëgerter haar fascinatie voor de permanente transformatie inherent aan de essentie der dingen. Ze onderzoekt het archief waardoor ons collectief geheugen wordt gevormd en gebruikt het voor strategische herinterpretaties van bestaande bronnen. Zij bevraagt herhaaldelijk de waarneming van de werkelijkheid en van kunst.

De afgelopen jaren heeft zij regelmatig aan maatschappelijk betrokken kunstprojecten gewerkt die zij zowel filosofisch, theoretisch als pragmatisch benaderde. Onder andere zijn sociale cohesie, het recht op zelfbesteding in de psychiatrische context en dementie haar onderzoeksvelden geweest.

Aëgerter heeft deelgenomen aan tal van internationale solo- en groepstentoonstellingen. Recente solotentoonstellingen vonden o.a. plaats in Forum für Fotografie Cologne, Fries Museum Leeuwarden, Museum Van Loon Amsterdam en MAMAC Nice. Recente groepstentoonstellingen vonden o.a. plaats in het FoMu Antwerpen, Guggenheim Museum Bilbao, Fondation Foto Colectania Barcelona, het Nederlands Fotomuseum Rotterdam en Frans Hals Museum Haarlem. Haar werk is opgenomen in verschillende collecties waaronder Paul Getty Center Los Angeles, MoMA New York, Bibliothèque nationale Paris, MAMAC Nice, Museum Voorlinden Wassenaar en Fries Museum Leeuwarden.

Aëgerter ontwikkelde site-specific installaties en werken in de openbare ruimte in opdracht van o.a. SKOR, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Gemeente Leeuwarden, en Dolhuys, museum van de Psychiatrie en van de Geest Haarlem.
Aëgerter heeft deelgenomen aan enkele binnenlandse residencies zoals Kunsthuis SYB, Beetsterzwaag en Het Vijfde Seizoen, Den Dolder. Haar werk heeft financiële ondersteuning gekregen van o.a. het Mondriaan Fonds, AFK, VSBFonds, BankGiro Loterij Fonds, Stichting Stokroos en Fonds Sluyterman van Loo. In 2016 ontving ze de International Photography Nestlé Price, Festival Images Vevey (CH).
Aëgerter doceerde en gaf lezingen aan o.a. Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, KABK Den Haag, Academie Minerva Groningen en Leeds Beckett University Leeds. Sinds 2017 werkt zij ook als adviseur Beeldende Kunst voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Laurence Aëgerter over het mentorschap
“Ik bracht mijn jeugd door in Marseille en mijn volwassen, professionele leven vindt plaats in Nederland. Mijn Noord-Zuid Europese levenslijn verrijkt mijn benadering en beschouwing van de kunst en de samenleving. Amsterdam is mijn thuishaven, maar ik heb ook een atelier in Marseille en reis veel voor mijn kunstpraktijk.

In mijn werk onderzoek ik strategieën om bestaande beelden een nieuwe betekenis en urgentie te geven. Ik interfereer in de identiteit van zowel historische als hedendaagse bronnen. Onderzoeksmethodes evenals onderwerpen uit de kunstgeschiedenis zijn bijzonder bepalend in mijn beeldend werk. Hiernaast heeft maatschappelijk engagement de afgelopen jaren in toenemende mate een rol aangenomen in mijn praktijk. De uitdaging van cross-disciplinariteit, zoals bijvoorbeeld tussen kunst en wetenschap verrijkt mijn kunstenaarschap.

Ik zie de functie van mentor als een bijzondere verantwoordelijkheid. Het is in mijn ogen een vertrouwensrelatie die zijn vruchten afwerpt op basis van eerlijkheid, integriteit en respect. Aan de hand van dialoog proberen we jouw positie als kunstenaar ten opzichte van de omringende werkelijkheid, of liever werkelijkheden, helder te krijgen en aan te scherpen. Met ogenschijnlijk simpele vragen als: ‘waar gaat je werk over? welke doelen heb je jezelf gesteld en hoe kan je deze bereiken?’, wordt zelfreflectie, ontwikkeling en vooruitgang aangemoedigd. Ik geniet ervan om ambitieuze kunstenaars in hun artistieke ontwikkeling bij te staan en mijn visie en ervaring te delen.”

“Mentor zijn van een jonge getalenteerde kunstenaar zie ik als een bijzondere verantwoordelijkheid. Ik heb zelf drie mentoringtrajecten genoten. In mijn ogen is dit een vertrouwensrelatie die zijn vruchten afwerpt op basis van wederzijdse eerlijkheid, integriteit en respect. In een open gesprek wil ik je artistiek-inhoudelijk onderzoek aanscherpen en jouw positie als kunstenaar versterken.”