Mogelijk gemaakt

Kunst over drag in het Frans Hals Museum

Frans Hals Museum The Art of Drag opening - Foto: Maarten Nauw

Kunst over drag in het Frans Hals Museum

Frans Hals Museum
Regeling: Kunstenaarshonorarium Kunst Erfgoed Presentatie

Het Frans Hals Museum presenteert de eerste Nederlandse tentoonstelling over drag vanuit kunsthistorisch perspectief: The Art of Drag. Drag is van alle tijden. Zo is het ook in de kunst geen zeldzaamheid. De tentoonstelling omvat schilderijen van Ferdinand Erfmann (1901-1968) die zelf aan crossdressing of drag deed, maar ook van Kees van Dongen (1877-1968) die deze uitingsvormen bestudeerde. Ook worden er hedendaagse werken getoond. Kunstenaars Sin Wai Kin, Sarah Lucas, Gillian Wearing, Yamuna Forzani, Charles Atlas, Julius Thissen, Erwin Olaf, Ton van Rijn en Roza Ahmad hebben een ding gemeen: hun werk breekt met de verwachtingen en stereotypes van mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Een brede diversiteit van mensen en kunst samenbrengen.

Dat is de visie van het Frans Hals Museum, dat al sinds 1913 een plaats van inspiratie is voor bewoners en bezoekers van Haarlem. De tentoonstelling verwijst ook naar Hartjesdag, de van oorsprong Haarlemse feestdag waarop mannen als vrouwen verkleed gingen en andersom.

De tentoonstelling ‘The Art of Drag’ is te zien tot en met 13 oktober 2024. Naast het Mondriaan Fonds werd de tentoonstelling gesteund door Fonds 21 en de VriendenLoterij. Het Mondriaan Fonds ondersteunde deze tentoonstelling met de regelingen Kunstenaarshonorarium en Kunst Erfgoed Presentatie.