Kunstenaarshonorarium

Organiseer je als beeldende kunstinstelling een tentoonstelling en wil je een tegemoetkoming in de kosten voor het kunstenaarshonorarium? En pas je de richtlijn voor kunstenaarshonoraria toe? Misschien kom je in aanmerking voor een bijdrage Kunstenaarshonorarium.

Het Mondriaan Fonds heeft van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) budget ontvangen om de regeling Kunstenaarshonorarium tijdelijk te continueren in 2023 en 2024. Daarnaast heeft OCW extra budget vrijgemaakt voor de uitvoering van fair pay in de periode 2025-2028. Daarmee kan ook de regeling Kunstenaarshonorarium worden verlengd.

Lilly van der Stokker, Dakterras met Bubbelbad, 2021. Foto: Gert Jan van Rooij

Voor wie

De regeling is bedoeld voor beeldende kunstinstellingen die zonder verkoopdoel hedendaagse beeldende kunst en/of erfgoed tentoonstellen van kunstenaars uit binnen- of buitenland.

Waarvoor

Voor het kunstenaarshonorarium: de vergoeding aan de kunstenaar voor werkzaamheden aan een tentoonstelling.

Hoeveel

De hoogte van de bijdrage stellen we per aanvraag vast.

Checklist

Check zorgvuldig deze lijst voordat je aan je aanvraag begint.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Wie komt in aanmerking

De regeling is bedoeld voor beeldende kunstinstellingen die zonder verkoopdoel hedendaagse beeldende kunst en/of erfgoed tentoonstellen van kunstenaars uit binnen- of buitenland.

Let op: Instellingen die voor de periode 2025-2028 middelen ontvangen voor fair pay kunnen voor activiteiten die plaatsvinden in die periode geen aanvraag indienen voor de regeling Kunstenaarshonorarium.

Met deze regeling wil het Mondriaan Fonds beeldende kunstinstellingen stimuleren de richtlijn kunstenaarshonoraria toe te passen.

 

De richtlijn is onderdeel van de Fair Practice Code voor een eerlijke beloning. Onderschrijven van de code is een voorwaarde voor ondersteuning voor alle culturele instellingen vanaf 2021. Hetzelfde geldt voor de Governance Code Cultuur en de Code Diversiteit & Inclusie.

Waarvoor?

Deze bijdrage is bedoeld voor een tegemoetkoming in de kosten voor het kunstenaarshonorarium: de vergoeding aan de kunstenaar voor werkzaamheden aan een tentoonstelling. Het gaat hier niet om een (on)kostenvergoeding, zoals materiaalkosten, productiekosten, transportkosten en reiskosten.

Het honorarium volgens de richtlijn kunstenaarshonorarium omvat de volgende deelprestaties:

  1. Het vervaardigen van nieuw werk en/of aanpassing van bestaand werk (arbeid);
  2. Werkzaamheden (arbeid) in het verlengde van het vervaardigen van werk voor een presentatie, zoals opbouw, onderhoud en afbouw van een tentoonstelling;
  3. Werkzaamheden voor een evenement of presentatie (arbeid), zoals het verzorgen van een lezing of een workshop door de kunstenaar;
  4. Het leveren van werk in eigendom van de kunstenaar voor een presentatie (gebruik).

Hoeveel?

De hoogte van de bijdrage stellen we per aanvraag vast. Een bijdrage wordt verstrekt als de hoogte van het honorarium minimaal 100% van de in de richtlijn genoemde beloning bedraagt. De maximale bijdrage is 50% van het normbedrag (exclusief btw) in de richtlijn kunstenaarshonoraria.

Let op: De Richtlijn Kunstenaarshonoraria is in 2023 herijkt en kan geraadpleegd worden op www.kunstenaarshonorarium.bknl.nl. Deze herijkte richtlijn zal gelden voor tentoonstellingen vanaf 1 januari 2025.

De herijkte richtlijn geeft een minimumvergoeding gebaseerd op zes factoren, namelijk:

  1. De categorie werk: nieuw, bestaand of aangepast werk;
  2. Het aantal deelnemende kunstenaars;
  3. De duur van de presentatie;
  4. De grootte van de organisatie (klein, middelklein, middelgroot en groot);
  5. De inzet van de kunstenaar voor aanvullende artistiek-inhoudelijke werkzaamheden (zoals lezingen, rondleidingen en curatorschap);
  6. De inzet van de kunstenaar bij opbouw, onderhoud en afbouw.

 

Richtlijn kunstenaarshonoraria

Hoe en wanneer aanvragen

Een aanvraag indienen kan via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds, tot het budget voor de regeling is uitgeput. Op de website kun je een account aanvragen dat je nodig hebt om een aanvraag te kunnen indienen. Houd rekening met een behandeltermijn van 2 maanden vanaf het moment dat de aanvraag volledig is ingediend. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.

Deze uitleg is gebaseerd op de deelregeling Kunstenaarshonorarium.

Voorwaarden

Een bijdrage wordt verstrekt:

  • Als de aanvrager een in Nederland of het Caribisch deel van het Koninkrijk gevestigde publiekstoegankelijke beeldende kunstinstelling is die als kernactiviteit heeft hedendaagse beeldende kunst en/of erfgoed zonder verkoopdoel tentoon te stellen.
  • Als de beeldende kunstinstelling de richtlijn voor kunstenaarshonoraria toepast en daarvoor een overeenkomst ondertekent, en deze ook door de kunstenaar(s) laat ondertekenen. Vanaf 1 januari 2025 geldt de herijkte richtlijn kunstenaarshonoraria: www.kunstenaarshonorarium.bknl.nl.
  • Wanneer de kunstenaar die het honorarium ontvangt ten minste in het bezit is van een bachelor diploma beeldende kunst óf 3 jaar of langer als professioneel beeldend kunstenaar werkt.
  • Als de hoogte van het honorarium minimaal gelijk is aan het voorgestelde bedrag in de richtlijn.
  • Wanneer de aanvraag minimaal 2 maanden voor aanvang van de tentoonstelling is ingediend.
  • Wanneer de tentoonstelling binnen 12 maanden na het indienen van de aanvraag opent voor publiek.
  • Wanneer je de facturen van de beeldend kunstenaar(s) binnen 1 maand na factuurdatum betaalt.
  • Aanvragers onderschrijven de Fair Practice CodeGovernance Code Cultuur en de Code Diversiteit & Inclusie.
  • Een aanvraag voor een bijdrage van minder dan €100 wordt niet in behandeling genomen.

Voor activiteiten die plaatsvinden in 2025-2028 kan geen bijdrage worden verstrekt aan:

  • Instellingen die meerjarig worden ondersteund op grond van de regeling Programma’s Kunstpodia 2025-2028;
  • Instellingen die in 2025-2028 meerjarig worden ondersteund door een van de andere Rijkscultuurfondsen;
  • Instellingen die deel uitmaken van de culturele basisinfrastructuur 2025-2028 (bis), met uitzondering van de regionale musea, mits deze voor de betreffende activiteiten niet reeds subsidie ontvangen op grond van de Regeling op het specifiek cultuurbeleid;
  • Instellingen die worden ondersteund op grond van de Regeling beheer rijkscollectie en subsidiëring museale instellingen;
  • Instellingen die op andere wijze vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap middelen voor fair pay ontvangen.

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid. Is dat akkoord, dan beoordelen medewerkers of er sprake is van een beeldende kunstinstelling die de richtlijn toepast en op welke manier. De aanvraag wordt niet inhoudelijk getoetst.

Een bijdrage Kunstenaarshonorarium kan alleen worden toegekend als de aanvraag voldoet aan alle genoemde bepalingen.

Vanwege beperkt budget kan het helaas voorkomen dat we niet alle positieve adviezen kunnen honoreren. Het fondsbureau zal de positieve adviezen op volgorde van binnenkomst rangschikken. Dat betekent dat het kan gebeuren dat een aanvraag positief beoordeeld is, maar je helaas toch geen of een lagere bijdrage krijgt.

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Bekijk hier een voorbeeld van het aanvraagformulier organisatie

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: zorg dat je documenten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Anders kunnen we je aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Vragen & contact

Als iets niet helemaal duidelijk is, kun je contact met ons opnemen. Hiernaast vind je de contactpersoon van deze regeling.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay

Tessa Ebbers