Mogelijk gemaakt

Museum Arnhem koopt werk Hans Baluschek aan

Hans Baluschek, Frühling, 1911. Foto door Fotostudio Bartsch, Berlin.

Museum Arnhem koopt werk Hans Baluschek aan

Museum Arnhem Hans Baluschek
Regeling: Aankopen Jaar van toekenning: 2022 Bedrag: € 40.000

Museum Arnhem heeft met steun van het Mondriaan Fonds het werk Frühling (1911) van de kunstenaar Hans Baluschek aangekocht. Baluschek is in Duitsland een gevierd kunstenaar, die bekend werd om zijn bewogen geëngageerde kunst, zijn socialisme en zijn rol als aanjager van ondersteuningsregelingen voor kunstenaars. Maar hij was ook de leermeester van de jonge Carel Willink in diens Berlijnse periode.

In Nederland is Baluschek relatief onbekend. Daar brengt Museum Arnhem met de tentoonstelling ‘Hans Baluschek & Carel Willink – Kunst voor het volk’ verandering in. De tentoonstelling, inclusief de nieuwe aanwinst, is te zien tot en met 25 juni 2023.

Frühling

Het bijna levensgrote schilderij Frühling bevat alle elementen waarmee Baluschek aan het begin van de 20ste eeuw bekend werd: Berlijn als nieuwe, groeiende metropool en de plek van de laagste bevolkingsklassen daarin. Voor zijn realistische kunst baseerde Baluschek zich op observaties, schetsen en foto’s van de stad en de individuele bewoners. Vervolgens doordacht hij zijn composities zorgvuldig, zoals Frühling. Deze compositorische methode zien we ook terug in het latere werk van Willink. Frühling is tot op heden een vrij onbekend schilderij gebleven, omdat de vroegere eigenaar ermee naar de Verenigde Staten verhuisde. Grote doeken van Baluschek verschijnen slechts zelden op de markt.

De aankoop van werk van Baluschek past in het voornemen van Museum Arnhem om de collectie Neo-realisme te verbreden en deze internationale context te geven. Het Mondriaan Fonds en de VriendenLoterij droegen bij aan de aankoop.