Mogelijk gemaakt

Van Abbemuseum verwerft design uit collectie van Edelkoort

Tentoonstelling New Melancholy, waarvoor het Van Abbemuseum, Kazerne en Lidewij Edelkoort eerder samenwerkten, 2020. Foto: Joep Jacobs.

Van Abbemuseum verwerft design uit collectie van Edelkoort

Van Abbemuseum Lidewij Edelkoort
Regeling: Aankopen Jaar van toekenning: 2022 Bedrag: € 106.000

Het Van Abbemuseum in Eindhoven breidt de collectie uit met design uit de verzameling van Lidewij Edelkoort. De aankoop van zo’n 50 design-voorwerpen is een belangrijke ontwikkeling in het verzamelbeleid van het Van Abbemuseum. Het museum gaat naast beeldende kunst, nu ook design verzamelen van ontwerpers die een band hebben met Eindhoven. Het museum is namelijk van mening dat de grenzen tussen beeldende kunst en design vervagen. Daarnaast wil het museum specifiek design aankopen dat vanuit een maatschappelijke visie wordt gemaakt. Deze focus staat al meerdere jaren centraal binnen het expositie- en verzamelbeleid van het Van Abbemuseum.

Lidewij Edelkoort verzamelde werk van oud-studenten en docenten van Design Academy Eindhoven waaraan zij zelf lange tijd als toonaangevend directeur was verbonden. Onder meer werk van Piet Hein Eek, Maarten Baas, Nacho Carbonell, Hella Jongerius en Studio Job.