Mogelijk gemaakt

Zeldzaam perspectiefstuk Van Hoogstraten voor Het Dordrechts Museum

Samuel van Hoogstraten, Perspectiefstuk met een lezende jongeman in een renaissancepaleis, circa 1662-1667, olieverf op doek, 238 x 173 cm, Dordrecht, Dordrechts Museum.

Zeldzaam perspectiefstuk Van Hoogstraten voor Het Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum Samuel van Hoogstraten
Regeling: Aankopen Bedrag: € 266.667,00

Het Dordrechts Museum heeft een zeldzaam schilderij aangekocht van Samuel van Hoogstraten (1627-1678), een van de leerlingen van Rembrandt en een van de beroemdste schilders uit Dordrecht. Hij was een pionier op het gebied van gezichtsbedrog en optische experimenten. Het museum heeft met de aanwinst de grootste en meest veelzijdige collectie werken van Van Hoogstraten.

De aankoop is geen gewoon schilderij, maar een ‘perspectiefstuk’ of ‘doorkijkje’ dat bedoelt is als inbouw in een wand. Hiermee laat de schilder zien hoe je op een plat vlak een ruimtelijke illusie kan creëren en waartoe de schilderkunst in staat is. Het is een geschilderde deuropening op ware grootte, alsof je er zo doorheen kunt stappen. Het werk, dat generaties lang in particulier bezit was en niet eerder is tentoongesteld, is opgenomen in de vaste opstelling van het museum.

Samuel van Hoogstraten, Perspectiefstuk met een lezende jongeman in een renaissancepaleis, circa 1662-1667, olieverf op doek, 238 x 173 cm, Dordrecht, Dordrechts Museum. Foto: Bob Strik

Het stond al lang bovenaan het wensenlijstje van het museum: een groot perspectiefstuk van Samuel van Hoogstraten. Slechts een handvol voorbeelden is daarvan bekend. De nieuwe aanwinst, Lezende jongeman in een Renaissancepaleis, is een van de grootste (238 x 173 cm) en best bewaard gebleven voorbeelden van een perspectiefstuk. Dit type schilderij is door de Dordtse Rembrandtleerling zelf ontwikkeld en wordt ook wel een ‘drempelschilderij’ genoemd.

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds:

“Dit monumentale schilderij vormt een topstuk binnen het oeuvre van Samuel van Hoogstraten. Het illustreert de technische en inventieve kwaliteit van de kunstenaar. Met dit perspectiefstuk kan een completer verhaal verteld worden over het veelzijdige oeuvre van een van de beroemdste schilders uit Dordrecht, zowel voor de bezoekers van het Dordrechts Museum als binnen de Collectie Nederland.”

De aankoop kwam tot stand met steun van het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCWVereniging Rembrandt, Gemeente Dordrecht, Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum, Hendrik Mullerfonds, De Lancey Foundation, Van der Mandele Stichting, Stichting Familie Van Hoogstraten en particulieren.

Eerdere aankoop

Eerder kocht het museum het portret van Sir Norton Knatchbull van Samuel van Hoogstraten aan met steun van onder andere het Mondriaan Fonds.