Biografieën van de adviseurs

Het Mondriaan Fonds heeft een constant roulerende poule aan experts met een diverse achtergrond en specialismes. Bekijk hier de biografieën van de adviseurs.

Alex van Stipriaan

Alex van Stipriaan (Amsterdam) is historicus en erfgoedspecialist, met name wat betreft het Caribisch gebied en zijn diaspora in Nederland. Hij is emeritus hoogleraar van de Erasmus Universiteit en was ook lang verbonden aan het Tropenmuseum. Hij werkt als zelfstandig adviseur en onderzoeker, met name op het snijvlak van Caribisch(e) erfgoed en kunst en alles wat te maken heeft met de Atlantische slavernij en zijn hedendaagse doorwerkingen. Hij publiceert zoals Antilliaans Erfgoed (Leiden 2021); Rotterdam in Slavernij (Amsterdam 2020, kreeg de Dutilhprijs 2022); hij maakt tentoonstellingen zoals Zwart & Wit, Tropenmuseum 2013-2014; Verborgen Noord-Holland (Paviljoen Welgelegen 2022) en adviseert bij de realisatie van het Nationaal Slavernijmuseum.

Aline Thomassen

Aline Thomassen is beeldend kunstenaar. Zij woont afwisselend in Nederland en Marokko. Haar tekeningen en schilderijen worden verzameld en getoond in binnen- en buitenland en waren in Nederland onder andere te zien in solotentoonstellingen in het Bonnefantenmuseum, het GEM en Drawing Center Diepenheim. In 2013 ontving zij de Jeanne Oosting Prijs voor haar oeuvre.

Arash Fakhim

Arash Fakhim (1987) geboren in Tehran, Iran woont en werkt in Nederland. Fakhim is geïnteresseerd in het medium van schilderen middels atypische materialen en methodes.  Tegelijkertijd houdt hij zich ook bezig met de verruimtelijking hiervan. Een terugkerend thema in zijn praktijk is de wil om te botsen met de opgelegde regels van het medium schilderen. Hierbij laat hij zich inspireren door de incidentele vondsten/ onbedoelde poezië van zijn directe omgeving. Deze vondsten worden vertolkt en gematerialiseerd door een opeenstapeling van handelingen en objecten samen te stellen, waarbij deze procesmatig worden ingezet om zo tot beeldende uitingen te komen. Naast nationale en internationale groeps- en solo tentoonstellingen, zijn de werken van Fakhim onder andere opgenomen in zowel publieke als private collecties zoals onder andere KPMG , Akzo Nobel Art Foundation, Frans Oomen & Collectie de Groen.

Ardjuna Candotti

Ardjuna Candotti is erfgoedspecialist en actief als educator, co-curator en adviseur met name op het gebied van kolonialisme en doorwerking daarvan in Nederland en Indonesië. Momenteel is ze als educator verbonden aan het Rijksmuseum. Eerder ontwikkelde en leidde ze educatie-, participatie- en tentoonstellingsprojecten voor onder meer het Haags Historisch Museum, Tropenmuseum/Nationaal Museum van Wereldculturen, Imagine IC, Joods Cultureel Kwartier en het Indisch Herinneringscentrum. Ook was ze lid van de Commissie ‘Versterking Kennis geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië.’

Arminda Franken-Ruiz

Arminda Franken-Ruiz is geboren op Aruba waar zij tot 2016 het Nationaal Archeologisch Museum leidde. Thans ontplooit ze zich als onafhankelijk specialist op het gebied van het Caraïbisch erfgoed.

Arno Kramer

Arno Kramer is beeldend kunstenaar en al 20 jaar docent aan de AKI Enschede. Daarnaast is hij werkzaam als curator bij Drawing Centre Diepenheim en bedenker van de Drawing Inventions Academy; een master voor kunstenaars. Recentelijk werd Arno benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn (inter)nationaal erkende teken activiteiten. Kramer is woonachtig en werkend in Broekland Overijssel.

Arnold Lubbers

Arnold Lubbers is senior beleidsmedewerker en programmasecretaris in het domein Sociale en Geesteswetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij promoveerde in 2014 op een dissertatie over immaterieel erfgoed (leescultuur) aan de Universiteit van Amsterdam. Bij NWO is hij medeverantwoordelijk voor beleid en financiering rondom diversiteit en inclusie, onderzoek op het Caribisch deel van het Koninkrijk en talentontwikkeling. Arnold werkte tevens aan beleid en financiering op het terrein van Europese samenwerking in onderzoek naar cultureel erfgoed en de creatieve industrie. Hij werkte daarvoor samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en nam zitting in de Nederlandse Onderzoeksraad Erfgoed.

Barbara Strating

Barbara Strating woont in Maastricht waar ze werkt als conservator beeldende kunst en programmamaker bij de Universiteit Maastricht. De collectie van de Universiteit Maastricht bestaat voornamelijk uit kunstwerken van Limburgse kunstenaars met een landelijk profiel. Eerder woonde ze lange tijd in Nijmegen en werkte daar onder andere als programmamaker. Als programmamaker is Strating gespecialiseerd in de relatie tussen kunst en wetenschap. Ook werkt ze als interviewer voor cultuurinstellingen in Zuid-Limburg. Sinds 2015 is Strating als filosoof en ervaringsdeskundige betrokken bij het toegankelijk maken van het Van Abbemuseum voor mensen met een zintuiglijke beperking, met als voorlopig hoogtepunt de collectiepresentatie Dwarsverbanden.

Bastiaan Steffens

Bastiaan Steffens is werkzaam bij het Drents Museum als conservator archeologie. Vanuit zijn rol als conservator houdt hij zich bezig met zowel het diepe verleden van Drenthe, als met wereldarcheologie in de breedste zin van het woord. Hij is tentoonstellingsmaker Wereldarcheologie en doet onderzoek naar de Late Prehistorie van Noordwest Europa. Verder is hij geïnteresseerd in museologie en filosofie.

Benoît Mater

Benoît Mater is transitiemanager/kwartiermaker bij de gemeente Heerlen. Ze werkt onder andere aan de realisatie van een nieuwe Romeins Museum, de opvolger van het Thermenmuseum met als topstuk het rijksmonument ‘Romeinse badhuis’. Benoît is momenteel eigenaar van het cultureel adviesbureau eVa Interpretation. Na haar promotie in de mediterrane archeologie aan de Vrije Universiteit, heeft ze nadien gewerkt als conservator en projectleider in het Drents Museum, als directeur in Museum Wierdenland en als conservator en manager Publiek in het Limburgs Museum. Ze heeft ervaring in samenwerkingsprojecten met culturele instellingen in België, Duitsland, Italië, Canada en China. Ze woont nu in Schinnen, Limburg.

Brenda Tempelaar

Brenda Tempelaar is oprichter en hoofdredacteur van The Long Tail of Art. Zij schrijft over hedendaagse kunst en maakt tentoonstellingen. Zij is onderdeel van de onderzoeksgroep Cultural and Creative Industries van Centre of Applied Research for Art, Design and Technology (CARADT) Avans, en vormt een collectief met Rob Leijdekkers en Hedwig Houben. Zij studeerde Beeldende kunst aan AKV | St. Joost Breda en Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam.

Carlijn Diesfeldt

Carlijn Diesfeldt woont in Castricum en is curator van kunstprojecten op bijzondere locaties, zoals Call of the Mall (2013) in Hoog Catharijne, Public Works (2016) op Utrecht C.S. en Zero Footprint Campus (2017). Ze is medeoprichter van het Department of Search, een onderzoeksprogramma voor kunst en wetenschap. Ze adviseert over kunst in het publieke domein, goed opdrachtgeverschap, en langdurige kunstprogramma’s in transitiegebieden. Ze is kwartiermaker van het kunstprogramma Gemene Grond (2021-2030) dat de stedelijke vernieuwing in Utrecht volgt, becommentarieert en aanvult met kunst in de gedeelde ruimte, vanuit een ‘commoning’ praktijk. Ze is adviseur bij AFK en lid van de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving in Utrecht en in Beverwijk.

Chantal Tjin

Chantal Tjin is zelfstandig programmamaker, adviseur en producent in de culturele sector. Ze heeft jaren als programmamaker en eindredacteur gewerkt bij Multiculturele Televisie Nederland. Chantal heeft als (uitvoerend) producent gewerkt met filmmakers als Ida Does en Cindy Kerseborn. Voor musea zoals het Rijksmuseum, Museum het Rembrandthuis en Museum Van Loon is ze programmamaker en sparringspartner en stelt ze de publieksactiviteiten rond tentoonstellingen inhoudelijk en conceptueel samen.

Daniella Britt

Daniella Britt is science communication coordinator voor het NWO project Island(er)s at the Helm. Daarnaast is ze zelfstandig bezig met projecten en samenwerkingen rondom de koloniale geschiedenis van de ABCSSS eilanden. Ze is geboren en getogen op Aruba waar ze reeds werkte bij het nationaal archief, de nationale bibliotheek en voor diverse projecten die zich richten op erfgoed en sociale vraagstukken. Britt is woonachtig en werkend in Amsterdam en Leiden.

Davida de Hond

Davida de Hond, woont in het Gelderse Oosterbeek en combineert deze woonplaats in het groen met werk en nevenfuncties op verschillende locaties. Als Hoofd Publiek en Programma maakt Davida onderdeel uit van het MT van Museum Arnhem. Davida richt zich op samenwerking, participatie en inclusiviteit binnen de brede Cultuur- en erfgoedsector.

Denise Campbell

Denise Campbell is kunsthistoricus, gespecialiseerd in Aziatische keramiek. Ze werkt als inhoudelijk afdelingsassistent Beeldende Kunst bij het Rijksmuseum. In deze rol heeft zij een verbindende functie en ze helpt onder meer het werk van de conservatoren te vertalen naar digitale uitingen. Daarnaast is zij commissielid van Ikigai (young professionals) bij de Vereniging Vrienden der Aziatische Kunst, waarmee zij onder meer de Ikigai Art Fair organiseerde. De afgelopen jaren heeft ze meegewerkt aan het internationale catalogiseringsproject van Augustus de Sterke’s Aziatische keramiekcollectie in de Porzellansammlung (Dresden).

Elise ’t Hart

Elise ’t Hart is geluidskunstenaar. Met haar Instituut voor Huisgeluid werkt ze aan allerlei verschillende projecten. Door dagelijkse geluiden te registreren, te manipuleren, na te maken, te omschrijven en te verbeelden maakt ze ons bewust van geluid om ons heen. Dat doet ze door middel van installaties, podcasts/radio, workshops, presentaties en notities. Vorig jaar was ze de eerste AIR bij het Meertens Instituut waar ze werkte met archiefmateriaal. Naast het kunstenaarschap is Elise betrokken als curator en assistent-manager bij DordtYart waar ze al vier jaar meewerkt aan de tentoonstellingen (twee in het bijzonder over Geluidskunst). Eerder werkte ze ook voor andere kunstorganisaties zoals Art Rotterdam. Elise is geboren in Den Haag en woont en werk in Dordrecht.

Ellen de Haan

Ellen de Haan is co-directeur van kunstinitiatief Het resort in Groningen en grafisch ontwerper. Vanuit een voorliefde voor printed matter is ze mede-organisator van SPREAD zinefest. Daarnaast verzorgt ze de communicatie voor de Noordenaars, het platform voor presentatie-instellingen in Noord-Nederland. Eerder heeft ze projecten opgezet voor jonge kunstenaars als het post-academisch mentortraject about:blank en verkoopplatform De salon. Ze woont en werkt in Groningen.

Esther Polak

Esther Polak woont en werkt afwisselend in Amsterdam en de IJssel-uiterwaarden boven Zutphen. Esther’s specialisaties als adviseur zijn de thema’s landschap en mobiliteit, het landelijk gebied, audio visuele werken zoals film, video of geluidskunst en digitale media.
Samen met Ivar van Bekkum vormt ze het kunstenaarsduo PolakVanBekkum. Hun werk richt zich op landschap en mobiliteit. Geworteld in de geschiedenis van de Nederlandse realistische landschapsweergave, omarmen zij nieuwe technologieën om persoonlijke ervaringen van ruimtes in de stad en op het platteland uit te drukken. Hun projecten vinden vaak plaats vanuit een samenwerking met deelnemers, of dat nu mensen, dieren, objecten of zelfs de stralen van de zon zijn.

Frits Loomeijer

Frits Loomeijer is sinds 2018 zelfstandig maritiem historicus met als specialiteiten (historisch) onderzoek, schrijven en fotografie. Voorheen was hij algemeen directeur van het Maritiem Museum Rotterdam. Hij bekleedt diverse functies in het culturele veld bij onder andere het Ondersteuningsfonds NISS te Rotterdam.

Henry Timisela

Henry Timisela werkte als programmamaker, docent, projectleider en radiojournalist. Daarna richtte hij met zijn broer een productiebedrijf op waar films en theaterprogramma’s uit voort kwamen. Speelde in die periode met succes theater in voorstellingen met een Molukse signatuur. Sinds maart 2020 is Timisela directeur van Museum Maluku/ Moluks Museum in Den Haag. Hij was onderdeel van de adviescommissie Haags Monument voor slavernij en koloniale erfenis (2022) en adviescommissie Toen en Nu, de subsidieregeling Rotterdams slavernijverleden (2022-2023). Henry Timisela is geboren en getogen in Tiel en woont in Rotterdam.

Isolde Venrooy

Isolde Venrooy is werkzaam als beeldend kunstenaar. Haar werk bestaat uit schilderijen, installaties en wandelingen. In haar artistieke praktijk is wandelen een medium en verkennen zogenaamde ‘kijkgereedschappen’ alternatieve relaties tussen lichaam en omgeving. Haar schilderijen, installaties en wandelingen zijn getoond en mogelijk gemaakt door onder andere TENT Rotterdam, Zone2Source Amsterdam, De Fabriek Eindhoven en het Europees Keramisch Werkcentrum Oisterwijk. Isolde gaf in 2022 vorm aan het Residency Programma bij Drawing Centre Diepenheim. Ook coordineerde en cureerde zij tussen 2011-2022 jaarlijks drie omvangrijke multidisciplinaire field labs aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

Jasper van Es

Jasper van Es is een curator en organisator gespecialiseerd in Graffiti en Urban Interventions. Hij is mede-oprichter van PAPERJAM, een creatief bureau dat zich richt op het creëren en promoten van culturele evenementen, tentoonstellingen en kunstinstallaties. Ook is hij oprichter van MrVains een stichting die ten doel heeft de belangen te behartigen van de graffiti en urban art community. Jasper is onderdeel van de creatieve raad, en actief betrokken in verschillende rollen bij EMOVES, een coöperatie die bestaat uit verschillende leden uit de urban culture.

Jenny Smets

Jenny Smets is werkzaam als kunsthistoricus gespecialiseerd in hedendaagse fotografie en is gevestigd in Amsterdam. Ze werkt als zelfstandig curator, docent en auteur voor verschillende opdrachtgevers waaronder Fotomuseum Rotterdam, Fotodok in Utrecht, Stedelijk Museum Breda en De Groene Amsterdammer. In het verleden werkte zij als fotoredacteur voor onder meer Vrij Nederland en als docent voor de KABK in Den Haag.

Jonathan van Doornum

Jonathan van Doornum is beeldend kunstenaar en is (inter)nationaal werkzaam vanuit Zwolle. Zijn praktijk is gericht op beeldhouwkunst en installaties. Hij heeft deelgenomen aan verschillende artist-in-residence programma’s in Europa. Daarnaast is hij verbonden aan de ArtEZ University of the Arts als docent en aan de Gemeente Zwolle als adviseur kunst in de openbare ruimte en ad hoc curator.

Josine Siderius

Josine Sibum Siderius was projectleider van het Twentse talentontwikkelingsproject Cross-TIC. Nu is Josine werkzaam als Hoofd Publiek en Presentaties van het Oyfo Techniekmuseum & Kunstpodium. Daarnaast is ze voorzitter van de adviescommissie BKV in Hengelo, en is ze lid van de Raad van Toezicht van Sickhouse, een nieuw kunstplatform in Enschede dat zich bezighoudt met de impact van spel- en gamecultuur op de samenleving. Eerder was ze directeur van kunstenaarsresidencies Hotel Maria Kapel (Hoorn) en Kunsthuis SYB (Beetsterzwaag) en was ze o.a. werkzaam bij CBK Rotterdam en Kunstinstituut Melly. Ze studeerde aan Academie Minerva en aan de RuG in Groningen.

Judith Leysner

Judith Leysner is beeldend kunstenaar, curator en heeft een Master in Fine Art en Design. Sinds 2016 is zij oprichter, directeur en curator van stichting NEVERNEVERLAND en in 2018 is Leysner gevraagd als Diversity Consultant Unsettling Rietveld/Sandberg aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Sinds 2021 is zij benoemt als bestuurslid bij Platform BK. Zij bekleedt verschillende advies- en commissie functies in het kunstenveld en kunstonderwijs.

Julius Thissen

Julius Thissen (1993, Son en Breugel, NL) is beeldend kunstenaar en artistiek onderzoeker uit Arnhem (NL). In zijn beeldende praktijk werkt hij met de media fotografie, film, performance, sculptuur en geur. Zijn werken onderzoeken hoofdzakelijk gemeenschapszin en representatie, gender, in het bijzonder masculiniteit, hedendaagse prestatiecultuur, de invloed van sociale verwachtingen op ons gedrag, sport en competitie. Binnen zijn artistiek onderzoek focust Thissen op het onderzoeken van diversificatie processen binnen de creatieve sector, in het bijzonder in musea. Hij doet dit door middel van het organiseren van artistieke community-based onderzoeksprojecten, het ontwikkelen van residenties en het adviseren van musea en culturele instellingen.

Katja Mater

Katja Mater is beeldend kunstenaar, filmmaker, editor, organisator, onderzoeker en docent met een praktijk die zich richt op de parameters van fotografie en film als niet-transparante media. Naast een solopraktijk als beeldend kunstenaar is Katja betrokken bij verschillende samenwerkingsprojecten, als redacteur van Girls Like Us Magazine sinds 2014 en als een van de oprichters van Mothers & Daughters, een bar voor lesbische en transpersonen.

Kevin Osepa

Kevin Osepa (Curaçao, 1994) woont en werkt in Amsterdam. Hij is gefascineerd door thema’s als Afro-spiritualiteit, seksualiteit, mannelijkheid en dekolonisatie. Door middel van verhalen met de focus op de voormalige Nederlandse Antillen en het Caribisch gebied onderzoekt Osepa grote sociale implicaties en relevantie. Osepa gebruikt verschillende media, waaronder fotografie en film, om deze verhalen te vertellen. Naast zijn eigen praktijk is Osepa ook docent fotografie bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Osepa’s werk is tentoongesteld in instituten zoals het Nederlands Fotomuseum en Depot Bopoijmans. In 2018 werd hij de jongste genomineerde voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs en in 2022 won Osepa het Gouden Kalf voor Beste Korte Film op het Nederlands Film Festival.

Klasien van de Zandschulp

Klasien van de Zandschulp is an Amsterdam-based interactive artist and creative director at studio affect lab. She is winner of Dutch Design Award 2021 (Design Research), IDFA Doclab Immersive Non-Fiction award 2018 and nominated for Golden Kalf Digital Culture 2021. She was fellow at Sundance New Frontier Story Lab (USA, 2019), Institute of Network Cultures and guest researcher at the Artez Future Makers Institute.

Koen Delaere

Koen Delaere is beeldend kunstenaar. Hij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland en zijn werk is opgenomen in museale en privécollecties in o.a. de Verenigde Staten, Europa, Japan, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten. In 2007 was hij winnaar van de prestigieuze Wolvecampprijs voor de Schilderkunst. Naast zijn autonome werk is hij regelmatig betrokken als organisator/curator bij projecten op het gebied van performance en schilderkunst.

Koštana Banović

Beeldend kunstenaar en filmmaker Koštana Banovic (1960, Sarajevo) werkt met tekenen, performance, video installatie en film. Ritueel is een terugkerend element in haar werk; als choreografie dat objecten activeert en laat spreken, en daarmee grenzen tussen uiteenlopende lichamen vervaagt. Het doorbrengen van tijd in gemeenschappen waar het dagelijks leven nauw verbonden is met het rituele is onlosmakelijk verbonden met haar kunstpraktijk.
Banovic was docent aan de HKU (2007-2017), en gastdocent aan onder andere de DAI en de Jan van Eyck Academie. Zij is oprichter en artistiek directeur van KAMEN Artist Residency, een interdisciplinair residency programma in Bosnië-Herzegovina, en directeur van het Eastern Neighbours Film Festival in Den Haag.

Krien Clevis

Krien Clevis is beeldend kunstenaar/curator/onderzoeker (PhD), woont en werkt in A’dam en werkt aan long term projecten in Rome en Nederland. Haar beroepspraktijk concentreert zich op de intrinsieke combinatie van kunst, onderzoek en wetenschap. In die hoedanigheid werkt zij aan transformatieprocessen, die zich op verschillende wijzen en op diverse, complex, gelaagde plekken afspelen binnen het cultureel, landschap en religieus erfgoedveld. Zo deed zij in Rome onderzoek naar de standpunten van historische beeldmakers op Mijl V en VI van de Via Appia Antica, dat onlangs uitmondde in het project REVISITED Via Appia (2022, Museum Het Valkhof, Nijmegen) i.s.m. archeologen, 3D-dataspecialisten en -ontwikkelaars. In Leiden werkt zij momenteel aan een foto researchproject ‘6 Leidse kerken in Transitie’, waar zij het veranderingsproces van zes Katholieke kerken volgt en fotografisch vastlegt. Krien Clevis is als docent Artistic Research betrokken bij het Maastricht Institute of Arts, in welke hoedanigheid ze de minor Artistic Research in Situ heeft ontwikkeld.

Leana Boven

Leana Boven (Paramaribo, 1993) is curator bij Casco Art Institute: Working for the Commons, cultureel programmeur en ook werkzaam als docent aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.
Haar interesses omvatten counter culture, samenhorigheid en verbondenheid binnen diaspora gemeenschappen, ruimtelijke rechtvaardigheid, dekoloniale klimaatrechtvaardigheid, en collectieve en gemeenschappelijke zorg.

Lema Salah

Lema Salah is historicus en diversiteit- en inclusie expert. Momenteel is zij als promovendus werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen waar zij onderzoek doet naar inclusief leiderschap en organisatiecultuur. Andere onderzoeksthema’s zijn conflictstudies, militaire geschiedenis, VN genderbeleid en Afghanistan. Tevens is zij bestuurslid van het JongKNHG (Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap) en D&I-adviseur bij Erfgoed Brabant. Als programmamaker organiseert ze lezingen en evenementen over maatschappelijke onderwerpen waarbij raakvlakken tussen de academische wereld en de culturele sector centraal staan, altijd benaderd vanuit een intersectioneel perspectief. Verder treedt zij regelmatig op als moderator/dagvoorzitter.

Liesbeth Labeur

Liesbeth Labeur is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Middelburg, Zeeland. Ze groeide op aan de andere kant van de oceaan, op Curaçao. Labeur studeerde autonome kunst aan de Akademie voor kunst en vormgeving St. Joost in Breda. In haar artistieke praktijk staan Babylonische beeldverwarring en piëtistisch vormgebruik centraal. Dit uit zich enerzijds in intiem lokaal inktwerk en anderzijds in deelname aan uitbundige kunstprojecten waarin men de kunsttaal spreekt met iedereen overal vandaan. Tevens heeft ze een fascinatie voor geschiedenis. Haar werk werd eerder getoond in het Rijksmuseum, de Kunsthal, Instituto Buena Bista en Vleeshal Middelburg.

Lieven Hendriks

Lieven Hendriks is beeldend kunstenaar. In 1994-1996 was Lieven deelnemer van de Ateliers in Amsterdam en tegenwoordig exposeert hij in binnen- en buitenland. Zijn schilderijen zijn opgenomen in museale en privécollecties in onder andere de Verenigde Staten, Europa, Japan en Zuid-Amerika. Daarnaast, is hij als kernteam-docent verbonden aan de afdeling Fine Art van HKU en als tentoonstellingsmaker aan de presentatie-instelling Omstand in Arnhem, waar Hendriks ook woont en werkt.

Liza Voetman

Liza Voetman is schrijver, onderzoeker en docent. In haar praktijk richt zij zich op de (veranderende) omstandigheden waarbinnen kunst wordt geproduceerd. Ze is opgeleid als kunst- en cultuurwetenschapper en schrijft onder meer voor Metropolis M. Sinds 2019 is ze betrokken bij Kunsthuis SYB. Eerder was zij curator bij kunstinitiatief PARK en deelnemer aan het Arts/Science: Academy Honours Programme van de KNAW. Daarnaast is ze auteur van Wat is een goede wereld? Internationalisering in een post-coronasamenleving (APE). In de vorm van gespreksmoderatie, onafhankelijk onderzoek en tekst werkt ze samen met verschillende partijen, waaronder kunstinitiatieven, musea, individuen en academies. Ze geeft les en is coördinator aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar ze ook woont.

Maaike Kool

Maaike Kool studeerde geschiedenis in Nijmegen, met als specialisatie cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis en beeldvorming. Deze studierichting bracht haar in verschillende musea en erfgoedinstellingen. Zo werkte ze in het Afrika Museum (nu het Nationaal Museum voor Wereldculturen), Kasteel Doornenburg en was ze directeur van het Stadsmuseum Doetinchem. Momenteel werkt Maaike voor cultuurbedrijf Clink! en als formateur voor de gemeente Lingewaard. Daarnaast is ze bestuurssecretaris bij Museum Villa Mondriaan in Winterswijk, ballotagelid van de internationale kunstmanifestatie Huntenkunst en yogadocent. De invloed en doorwerking van geschiedenis, kunst en erfgoed op onze identiteit en gezondheid heeft haar speciale interesse alsook de erfgoed vrijwilliger en de culturele instellingen die op vrijwilligers draaien.

Maaike Pilgram

Maaike Pilgram werkt als freelance tekstschrijver voor onder andere het Rijksmuseum, het Dordrechts Museum en het Joods Cultureel Kwartier. Ze woont afwisselend in Nederland en Italië. Met een achtergrond in zowel dramaturgie als onderwijs zoekt ze steeds naar nieuwe vormen van publieksbegeleiding. Eerder werkte ze als redacteur voor AVROTROS-programma’s als Nu te zien en Het geheim van de meester en als coördinator educatie bij het Mauritshuis.

Manique Hendricks

Manique Hendricks (1992, Haarlem) is kunsthistoricus en werkt als zelfstandig curator, schrijver en onderzoeker. Daarnaast is ze werkzaam als curator tentoonstelling bij het Frans Hals Museum en als gastconservator bij het Stadsarchief Amsterdam. Manique is gespecialiseerd in hedendaagse kunst en digitale cultuur. Ze studeerde kunstgeschiedenis en de master museumconservator aan de Universiteit van Amsterdam en werkte onder meer voor het Stedelijk Museum Amsterdam, LIMA, Kunstfort bij Vijfhuizen en 37PK, Platform voor Kunsten.

Marcel van den Berg

Marcel van den Berg is beeldend kunstenaar. Zijn werk is sterk beïnvloed door hiphop, reggae, funk, jazz, electro en techno. De veelvoorkomende politieke boodschappen in de muziek transformeert hij in zijn werk tot een sterke visuele taal, welke eerder wordt gezien als een ‘intens ritme’ dan als een afgebakend beeld. Marcel exposeert regelmatig in binnen- en buitenland en zijn werk is opgenomen in museale en privécollecties. Naast zijn autonome werk is hij regelmatig betrokken als initiator en curator bij projecten die bewegen op het snijvlak tussen beeldende kunst, theater, mode, muziek en gastronomie.

Marco Streefkerk

Marco Streefkerk is woonachtig in Haarlem en is werkzaam voor de Anne Frank Stichting als informatiemanager en bij Stichting DNA als programmamanager dynamisch archief. Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer, adviseur en interim op het grensvlak tussen cultuur, digitalisering en organisatie. Streefkerk is specialist op het gebied van de impact van digitaal op de cultuursector en digitale kansen voor erfgoedinstellingen.

Maria Roosen

Maria Roosen maakt als beeldend kunstenaar beelden, aquarellen en installaties. Ze werkt locatie-specifiek of in opdracht. In haar creatieve praktijk staat het proces van het maken en de verbeelding van innerlijke processen voorop. Het uitgangspunt is haar dagelijkse omgeving en ervaringen. Het maakproces – het handelen, tekenen en glasblazen – bepaalt het eindresultaat. Ze vertegenwoordigde eerder Nederland op de Biënnale van Venetië en won meerdere prijzen.

Marianne Eekhout

Marianne Eekhout is conservator en historicus. Sinds 2015 werkt zij als conservator geschiedenis bij het Dordrechts Museum, Het Hof van Nederland, Regionaal Archief Dordrecht en Huis Van Gijn. Sinds 2008 houdt zij zich professioneel bezig met Nederlandse geschiedenis en materiële cultuur (in musea). In 2014 promoveerde zij op een proefschrift over memorabilia van de Tachtigjarige Oorlog aan de Universiteit Leiden. Tevens was zij in 2014 dr. Ernst Crone Fellow in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ze maakt tentoonstellingen over mijlpalen in de Dordtse geschiedenis (2018 – Synode van Dordrecht, 2019 – 800 jaar Dordrecht, 2021 – St. Elisabethsvloed), geeft lezingen en publiceert in wetenschappelijke en populaire tijdschriften.

Marieke Wiegel

Marieke Wiegel (1970) woonachtig te Rotterdam is directeur Stichting Grote Kerk Breda. Al meer dan 25 jaar is zij actief in het culturele veld als manager en curator in organisaties als de stichting World Press Photo (Amsterdam), Magnum Photos (Parijs), het Institut Néerlandais (Parijs) en het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam). Momenteel is zij als directeur van de Stichting Grote Kerk Breda verantwoordelijk voor het management, restauratie en onderhoud en de inhoudelijke en culturele profilering van dit 14-eeuwse rijksmonument. Naast verschillende tentoonstellingen en publicaties op het gebied van fotografie heeft zij ook tentoonstellingen gerealiseerd op het gebied van de hedendaagse kunst en de toegepaste kunsten.

Mariska van den Berg

Mariska van den Berg woont en werkt in Amsterdam. Ze heeft kunstgeschiedenis en Kunst&Beleid gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is ze als theoriedocent verbonden aan het Master Institute aan de St.Joost academie in Den Bosch, daarnaast schrijft ze regelmatig over beeldende kunst en is werkzaam als tentoonstellingsmaker en redacteur. Recentelijk was ze redacteur van het boek Land Art Live: De Flevoland Collectie (met Martine van Kampen, 2021), publiceerde ze in The Dialogue Room van TENT Online (2021-22) en maakt ze ze radio voor Radio Paleis Maashaven | Operator (Radio).

Marja Bloem

Marja Bloem, woonachtig te Amsterdam, is freelance kunsthistoricus en criticus, gespecialiseerd in kunst na de jaren 1960 en historische textiel. Zij publiceerde en publiceert regelmatig teksten over levende kunstenaars. Daarnaast geeft ze gastcolleges bij verschillende instellingen zoals Arba Brussel. Ze is bestuurslid van de Kunstverein in Amsterdam.

Marleen Hartjes

Marleen Hartjes houdt zich bezig op het gebied van publieksbemiddeling en toegankelijkheid in musea en werkt als Hoofd Publiek & Educatie bij het Museum Catharijne Convent in Utrecht. Daarnaast is ze werkzaam als advisor art meditation bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en is ze freelance curator en adviseur publiek & innovatie op het gebied van toegankelijkheid, multi-zintuigelijkheid en meerstemmigheid. Eerder was ze 13 jaar werkzaam als projectmanager inclusie en toegankelijkheid in het Van Abbemuseum en was ze hoofdredacteur bij We Are Public, directeur en curator van Kunstpodium T en een van de initiatiefnemers en projectleiders van STUDIO i – platform voor inclusieve cultuur (een project van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum).

Marwan Magroun

Marwan Magroun is fotograaf en filmmaker en woont in Rotterdam. Hij is benoemd tot de Fotograaf des Vaderlands en is zowel adviseur bij het Stimuleringsfonds Creative Industrie als bij het Mondriaan Fonds. Daarnaast is hij jurylid bij de Zilveren Camera.

Maziar Afrassiabi

Afrassiabi is een freelance curator en directeur van Rib in Rotterdam. Hij is tevens lid RvT van V2, Lab for the Unstable Media in Rotterdam. Docent Art & Research op de St. Joost School of Art & Design. Voormalig bestuurslid PlatformBK, van 2016-2020 adviseur Sculpture International Rotterdam en lid van beroepenveldcommissie Autonomous Practices WdKA in Rotterdam.

Michel Hommel

Michel Hommel is werkzaam als hoofd Publiek en Programmering bij het Allard Pierson Museum. Daarvoor was hij werkzaam in vergelijkbare functies bij Teylers Museum en Beeld & Geluid. In Artis was hij programmaker en hoofd Educatie. Hij heeft veel ervaring met de productie van tentoonstellingen en (crossover)programma’s in alle soorten en maten – zowel kunst als wetenschap als geschiedenis – van kleine presentatie tot grote publiekstrekker, voor zoveel mogelijk publieksgroepen.

Mieke Conijn

Mieke Conijn werkt ruim 25 jaar in de hedendaagse beeldende kunst. Ze is directeur van Kunstenlab; een productiehuis en presentatie-instelling. Daarnaast is ze directeur van de IJsselbiënnale en maakt ze deel uit van verschillende jury’s, commissies en besturen van culturele organisaties. Haar expertise ligt op het gebied van ondernemerschap, het verbinden van kunst en maatschappelijke vraagstukken, cultuurbeleid en kunst in de openbare ruimte.

Monika Dahlberg

Monika Dahlberg is beeldend kunstenaar, gevestigd in Goes en Doesburg. Ze is zelfstandig tentoonstellingsontwerper, maakt films, sculpturen, installaties, collages, foto’s en teksten. De sociale, esthetische en politieke kritiek zijn integrale elementen van haar werk. Kenmerkend voor dit werk zijn kunsthistorische verwijzingen naar verschillende culturen die ze koppelt aan haar eigen biografie.

Neeltje Timmers

Neeltje Timmers is naast haar werk als kunstdocent, actief binnen de kunstwereld van Curaçao. Ze fungeert als aandrijver van talentontwikkeling en als initiator en curator van plaatselijke tentoonstellingen. Daarnaast is zij nauw betrokken bij het culturele leven in Willemstad en in het bijzonder dat van de historische wijk Otrobanda, waar zij al 25 jaar woont. Zij restaureerde meerdere malen in eigen beheer monumentaal erfgoed in Willemstad en maakt zich hard voor het behoud hiervan.

Nicolette Bartelink

Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen begon Nicolette Bartelink haar loopbaan als projectmedewerker beeldende kunst bij het Groninger Museum. Ze werkte als hoofd presentatie mee aan de totstandkoming van het nieuwe Groninger Museum. Nicolette vervolgde haar loopbaan bij Philips Design, Museum Catharijneconvent, Museum Jan Cunen, het Stadsarchief van Oss en Museum Vlaardingen. Momenteel werkt Bartelink als interim directeur van het nieuwe historisch Museum aan de A in Groningen. Daarnaast is ze onder andere bestuursvoorzitter van Fotofestival Noorderlicht.

Otto Snoek

Otto Snoek (Rotterdam, 1966) is sinds 1992 documentair fotograaf. Hij werkt aan zelf geïnstigeerde fotoprojecten die de stad als onderwerp of vertrekpunt hebben. Hij heeft naam gemaakt met zijn rauw realistische foto’s van zijn stadsgenoten, maar is evenzo geïnteresseerd in stedelijke ruimte. Snoek heeft meerdere boeken op zijn naam.

Petra Links

Petra Links zet zich in voor het behoud en de toegankelijkheid van cultureel erfgoed vanuit de overtuiging dat het één van de fundamenten is onder onze samenleving. Zij is opgeleid als archivaris en historicus en werkzaam bij Collectie Overijssel in Deventer en Zwolle. Daarnaast is zij actief bij het meer dan 6 eeuwen oude St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort.

Petra Noordkamp

Petra Noordkamp is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam. In haar fotografische werken en korte films onderzoekt ze onder andere hoe persoonlijke ervaringen, herinneringen, dromen en films invloed hebben op de perceptie van architectuur en de stedelijke omgeving. Sinds 2014 is ze ook actief als tentoonstellingsmaker dat haar de gelegenheid biedt om op een andere manier, dan in haar eigen werk, ruimtes te creëren. Haar werk is vertoond in musea als het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, het Centre Pompidou in Parijs en het MAXXI in Rome en op filmfestivals als het Internationale Film Festival Rotterdam, Docaviv in tel Aviv en Short Waves in Poznan.

Quinsy Gario

Quinsy Gario is een performance dichter en beeldend kunstenaar. Hij heeft een achtergrond in artistic research, media studies, gender studies en postcolonial studies. In zijn werk richt hij zich op dekoloniaal herinneren. Gario begon in 2011 het performance werk Zwarte Piet Is Racisme. Hij is 2017/2018 BAK Fellow en bestuurslid bij De Appel.

Radna Rumping

Radna Rumping is een onafhankelijke curator, schrijver en radiomaker uit Amsterdam. Haar werk houdt zich bezig met muziekcultuur, hedendaagse kunst (en haar vele geschiedenissen), gemeenschappen, de veranderende stedelijke omgeving en vormen van (on)zichtbaarheid. In de afgelopen jaren cureerde ze programma’s bij onder andere de Oude Kerk in Amsterdam en Stroom Den Haag. Ze is mede-oprichter van Ja Ja Ja Nee Nee Nee, een online radioplatform gewijd aan hedendaagse kunst en cultuur. Als lid van het Stadscuratorium adviseert ze de Gemeente Amsterdam over kunst in de publieke ruimte. Na een residency aan de Van Eyck Academie in Maastricht (2016/17) heeft ze ook een autonome praktijk ontplooid, waarin ze geschreven tekst en geluid samenbrengt in performatieve lezingen en audio essays.

Rik Meijers

Rik Meijers, woonachtig in Maastricht,  is werkzaam als beeldend kunstenaar en houdt zich voornamelijk bezig met schilderijen en tekeningen. Zijn werk is regelmatig te zien in binnen- en buitenland en werd opgenomen in diverse museale en privécollecties in de Verenigde Staten, Europa en Australië. Hij ontving diverse prijzen was als adviseur verbonden aan de Jan van Eyck Academie en het Fonds BKVB.

Robin Waart

Robin Waart werkt als kunstenaar met woorden. Robin zoekt in het gebied tussen taal en beeld naar conventies, clichés en hetgeen overbekend lijkt – maar door herhaling een andere betekenis kan krijgen. Zijn focus ligt op de relaties en verbanden met het werk van anderen. In het verlengde hiervan schrijft hij over kunst en andere kunstenaars.

Sharelly Emanuelson

Sharelly Emanuelson is filmmaker en beeldend kunstenaar. Emanuelson gebruikt film, video, installaties en fotografie als media om haar gedachten, ervaringen en gevoelens rondom cultuur, erfgoed, koloniale overblijfselen, gedrag en relaties in het dagelijks leven uit te drukken en communiceren. Naast haar eigen praktijk richtte ze Uniarte op, een door kunstenaars gerunde stichting die de zichtbaarheid en ontwikkeling van opkomende professionele kunstenaars in de Caribische regio uitlicht.

Stephanie van Heijningen

Stephanie van Heijningen, geboren op Curaçao, is werkzaam als freelance sociaal, cultureel en gedragsonderzoeker. Met passie zet Stephanie zich in voor kennisvergaring op het gebied van cultureel erfgoed, stedelijke ontwikkeling, volksgezondheid, en migratie op de eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire. Naast het uitvoeren van onderzoek, is Stephanie ook gastdocent aan de University of Curaçao en werkt ze graag ook aan creatieve projecten, zoals documentaire films, podcasts en ontwerpopdrachten.

Stefanie van Gemert

Stefanie van Gemert werkt sinds 2021 als hoofd educatie & inclusie voor Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Daarvoor werkte ze ruim tien jaar als freelancer in de cultuursector waarbij ze zich specialiseerde in inclusieve publieksbemiddeling. Ze leidde projecten en ontwikkelde programma’s voor, onder andere, de Wallace Collection en UCL Museums in Londen, en het Tropenmuseum en Stedelijk Museum Amsterdam. Voor STUDIO i (Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum) schreef ze ‘Wat je ziet ben je zelf – Dekoloniaal huiswerk voor rondleider en museum’ (2020) waarbij ze de positie van de rondleider in het inclusiedebat verkende.
Stefanie promoveerde in 2014 aan University College London op het thema ‘nostalgie rondom koloniale cultuurgeschiedenis’.

Tirzo Martha

Tirzo Martha is vanuit zijn praktijk als beeldende kunstenaar altijd bezig geweest met het sociaal engagement, educatie en vorming. Als gevolg hiervan heeft hij samen met David Bade het instituut Instituto Buena Bista opgezet. Hier is hij zowel als directeur en als kunstenaar bezig in een meester gezel situatie met de leerlingen aldaar. Vanuit de sociaal geengageerde projecten hebben zij All You Can Art opgezet ism Kunsthal Rotterdam. Martha is zowel op Curacao, Nederland en internationaal actief niet alleen met zijn praktijk als kunstenaar maar ook met zijn sociale projecten en kunsteducatie.

Ton Kruse

Ton Kruse, groeide op in de Stellinwerven (Friesland) en is werkzaam als hedendaags kunstenaar, kunsttheoreticus en criticus. Met zijn kunst exposeerde hij in het binnen- en buitenland ook is hij leider bij de Room for the Study Of Loneliness en decaan bij the Faculty of In-humanities. Daarnaast publiceerde hij stukken in onder andere JCLA (IN), Brill, Metropolis M en Mister Motley.

Toos Arends

Toos Arends (Groningen)  zelfstandig kunsthistorica en adviseur en ook bestuurslid van museum Belvedere in Heerenveen. Ze maakte 20 jaar tentoonstellingen met (inter)nationale kunstenaars als conservator moderne en hedendaagse kunst. Van 1994 tot 2012 werkte zij in het Fries Museum in Leeuwarden, waar ze naast eigen producties onder andere werk uit de Sammlung Goetz presenteerde. Daarnaast was ze projectleider van Buro Leeuwarden. In 2011 vertrok ze naar Assen waar ze directeur van CBK Drenthe werd. Tot 2020 was ze conservator moderne kunst in het Drents Museum in Assen en voorzitter van kunstinitiatief VhdG in Leeuwarden. Ze gaf workshops, lezingen, maakte boeken en was jurylid en adviseur bij onder meer de Raad voor Cultuur, AfK en andere fondsen.

Tsjalling Venema

Tsjalling Venema is sinds 2010 eigenaar en galeriehouder van Galerie with Tsjalling, in Groningen. Naast tentoonstellingen en beurzen zet hij zich met de galerie in voor het kunstklimaat in Groningen door de organisatie van kunstroute Expoost en de galeriekaart voor Groningen. Eerder publiceerde hij regelmatig over kunst, strips en literatuur, en was hij werkzaam als redacteur/projectleider non-fictieboeken. Hij studeerde Kunst, Cultuur en Media in Groningen.

Urok Shirhan

Urok Shirhan is een Iraaks-geboren Nederlandse kunstenaar en onderzoeker. Ze werkt op het snijvlak van performance, beeldende kunst en kritische theorie. Haar praktijk onderzoekt de politiek en poëtica van geluid, beeld en spraak in relatie tot macht en affect, waarbij kwesties rond identiteit en ontheemding van bijzonder belang zijn. Urok’s meest recente onderzoek richt zich op de rol van de stem in verhouding tot vormen van collectiviteit en toebehoren. Urok is onderzoeksfellow geweest bij BAK, basis voor hedendaagse kunst, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Jan van Eyck Academie en Ashkal Alwan in Beiroet, Libanon. Urok woont en werkt in Athene en Utrecht.

Wafae Ahalouch el Keriasti

Wafae Ahalouch is beeldend kunstenaar in Amsterdam. Haar werk is geëngageerd en multidisciplinair. Ze studeerde aan de docenten opleiding van de HKU en vervolgde haar studie met diverse residenties. Onder andere De Ateliers, Rijksakademie en Künstlerhaus Bethanien. Naast het werk als adviseur is Ahalouch momenteel ook mentor bij het Mondriaan Fonds. Ahalouch is tevens adviseur bij CAWA Gemeente Amsterdam waarbij geadviseerd wordt in het toewijzen van ateliers en broedplaatsenbeleid. De diversiteit die Ahalouch laat zien in haar werk en in haar adviserende rol als docent en adviseur maakt dat ze een brede kennis heeft opgebouwd van wat er speelt in de kunstwereld. Ze wil haar kennis en haar visie vooral inzetten bij Kunstenaar Start, Kunstenaar Basis en residenties.