Voorzitters

Sinds 2021 werkt het Mondriaan Fonds met voorzitters voor de adviescommissies. De leden zijn professionals uit het hele land en nemen een indrukwekkende hoeveelheid expertise en uiteenlopende achtergronden mee naar de vergadertafel.

Door met voorzitters te werken wordt de verbinding tussen het veld en het fonds nog sterker en constanter. Het team geeft binnen de contouren van het beleidsplan 2025-2028 uitvoering aan het huidige regelingenpakket. Zij zitten allemaal tientallen vergaderingen per jaar voor op het gebied van beeldende kunst en erfgoed en zien toe op een uniforme werkwijze binnen alle commissies.

Onze voorzitters

Christian Braak

voorzitter

Christian Braak is directeur van Stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg). Daarnaast is hij actief voor zijn adviesbureau BRAAKLAND. Hierbij richt hij zich op onder andere interim management, strategisch advies en moderator/voorzitterschap in de Ruimtelijke Ordening, Erfgoed en Kunstensector. Tevens is Christian lid van de Raad van Toezicht van Het Jos van Amsterdamfonds (ondergebracht bij het Grafisch Atelier Alkmaar).

Julius Thissen

voorzitter

Julius Thissen is beeldend kunstenaar en artistiek onderzoeker, wonend en werkend in Arnhem. In zijn beeldende praktijk werkt hij met de media fotografie, film, en performance. Zijn werken onderzoeken hoofdzakelijk gemeenschapszin en representatie, gender, in het bijzonder masculiniteit, hedendaagse prestatiecultuur, de invloed van sociale verwachtingen op ons gedrag, sport en competitie. Binnen zijn artistiek onderzoek focust Thissen op het onderzoeken van diversificatie processen binnen de creatieve sector, in het bijzonder in musea. Hij doet dit door middel van het organiseren van artistieke community-based onderzoeksprojecten, het ontwikkelen van residenties en het adviseren van musea en culturele instellingen.

Maarten Doorman

voorzitter

Maarten Doorman is schrijver en filosoof en is emeritus hoogleraar Cultuurgeschiedenis van Duitsland namens het DIA aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doceerde cultuurfilosofie aan Universiteit Maastricht en is medewerker van NRC. Bekende boeken van zijn hand zijn: Art in Progress. A Philosophical Response to the End of the Avant-Garde (2003), De romantische orde (2004), Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012), De navel van Daphne. Over engagement in de kunst (2016), Dichtbij en ver weg. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2018) en Een jager in het woud. Frankrijk, Duitsland, Europa (2023). Doorman publiceerde daarnaast een aantal dichtbundels en schreef over kunstkritiek, filosofie, de canon, kunst en tal van maatschappelijke kwesties.

Peter van der Es

voorzitter

Peter van der Es heeft een achtergrond als beeldend kunstenaar en curator. Hij is co-founder en directeur bij Unfair Amsterdam, een biënnale, kunstbeurs en curerend platform waarmee hij diverse projecten met beeldend kunstenaars en instellingen opzet. Hiernaast is hij secretaris in het bestuur van online kunstmagazine Mister Motley en is hij actief als adviseur bij andere (culturele) instellingen, met een focus op talentontwikkeling, ondernemerschap en innovatie.

Raul Balai

voorzitter

Raul Balai is an visual artist – curator. He has worked for The Black Archives, Rembrandt Huis, Rijksmuseum Amsterdam and CBK Amsterdam Zuidoost. In 2022 his work was shown at Documenta fifteen in Kassel (Germany) and Façade 2022 in Middelburg. Raul is a member of the Supervisory Board of Don’t Hit Mama (dance theater company).

Rita Ouédraogo

voorzitter

Rita Ouédraogo is curator, onderzoeker, moderator en schrijver en heeft een achtergrond in culturele antropologie. Momenteel is Rita curator van het nieuwe Buro Stedelijk, schrijft voor onder andere Mister Motley en is als onafhankelijk programmamaker en curator betrokken bij verschillende projecten, waaronder het toegankelijk maken van museumcollecties. Rita’s werkzaamheden worden gevoed door de interesse in de Afrikaanse diaspora, het dekoloniseren van organisaties, institutioneel racisme, popcultuur en maatschappelijke onderwerpen.

Roomyla Choenni

voorzitter

Roomyla Choenni is de directeur van Groninger Archieven. Hiernaast werkt zij onder meer als adviseur beeldende kunst en erfgoed bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Zij was eerder onder andere hoofd strategie & beleid bij de Universiteitsbibliotheek Universiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam en het Allard Pierson en is jarenlang adviseur bij het Mondriaan Fonds geweest. Choenni is gespecialiseerd in (digitaal) erfgoed, digitale burgerrechten en dekolonisatie en bekleedde verschillende bestuursfuncties in de culturele sector. Het is haar missie om actief perspectieven bij elkaar te brengen en de vrije toegang tot erfgoed en informatie te versterken.

Sandjai Bhulai

voorzitter

Sandjai Bhulai is hoogleraar Business Analytics aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft een achtergrond in de wiskunde. Hij houdt zich bezig met het toepassen van wiskundige modellen, data science en artificial intelligence om instellingen te helpen om bedrijfsprocessen te verbeteren. Zijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak van wiskunde, informatica en operations management, met een specialisatie in besluitvorming onder onzekerheid. Sandjai is medeoprichter van het Amsterdam Center for Business Analytics (ACBA), medeoprichter van het postdoctorale programma Business Analytics en Data Science, en ook medeoprichter van PersonalAIze.

Youri Appelo

voorzitter

Youri Appelo is curator, adviseur en kunstbemiddelaar en heeft een achtergrond in kunsteducatie (BA) en museologie (MA). Momenteel is hij artistiek directeur van POST (Arnhem/Nijmegen), bestuurslid van De Zaak Nu en adviseur bij het Groeispurtfonds. Voorheen was Appelo o.a. curator bij Garage Rotterdam, (gast)curator van Day of The Young Artist en curator-in-residency bij Schloss Ringenberg. Appelo’s curatoriële werkzaamheden bestaan uit een breed scala activiteiten, waarbij altijd ecologische, economische, sociale en politieke vraagstukken centraal staan. Met een interesse voor artistieke praktijken die complexe noties vertalen naar poëtische, onderzoekende en kritische kunstwerken, wil Appelo de waarde van kunst voor hedendaagse samenlevingen verkennen.

Thomas Bakker

voorzitter

Thomas Bakker is beeldend kunstenaar. Hij maakt conceptueel, plaatsgebonden werk waarbij analoge film en sculptuur de hoofdbestanddelen vormen. Zijn werk is getoond in (inter)nationale musea, kunstinstellingen, kunstenaarsinitiatieven en in de openbare ruimte. Zijn werk bevindt zich in particuliere en openbare collecties in binnen- en buitenland. Thomas initieerde tentoonstellingen in de openbare ruimte en is mede-oprichter van kunstenaarsinitiatief Club Solo in Breda. Naast zijn eigen praktijk was hij vanaf 2011 adviseur beeldende kunst bij verschillende culturele instellingen. Sinds 2003 geeft hij les op de afdeling beeldende kunst AKV St. Joost in Breda/Den Bosch en werkte hij op projectbasis bij de Design Academy, Eindhoven.