Kevin Gallagher

Kevin Gallagher, Space Ink, 2014 multimedia installatie, glasvezel, luidsprekers, bergkristal, inkt, video animatie Kevin Gallagher, Space Ink, 2014 multimedia installatie, glasvezel, luidsprekers, bergkristal, inkt, video animatie

Kevin Gallagher wil door middel van zijn installaties en performances laten zien waartoe de gewone dingen in onze consumptiemaatschappij naast de gebruikelijke functies nog meer in staat zijn. Transmutatie, verbinding, communicatie en toeval spelen een belangrijke rol in zijn ‘gestures towards use’.  Zo demonstreert hij hoe cola of een andere koolzuurhoudende frisdrank een heel ander doel kan dienen dan een louter consumptieve. Exchanging Glands with Gorilla Hands (2014) bestaat uit een rood metalen displayrek dat afkomstig lijkt te zijn uit een supermarkt. Onder het rek op de vloer staan zes colaflesjes die met een zwakstroomkabel zijn verbonden met een klein ledlampje dat op een schap ligt. Via het zink en koper zetten de elektrische geleiders het zuur uit het carbonaat in het colaflesje om in energie die de lampjes laat branden.

In de installatie Space Ink (2014) combineert Gallagher uiteenlopende materialen. Op een inklapbaar statief waarop meestal een toetsenbord rust, plaatste hij een rechthoekige vorm van glasvezel. De glasvezel omsluit drie luidsprekers die een raadselachtig, zacht ritmisch-pruttelend geluid maken. Zij blijken gevuld te zijn met vloeibare inkt die in beweging komt door de trillingen van de woofers. Deze zijn via de geluidkabel verbonden met een monitor en reageren op hun beurt op de frequentie die door animatiebeelden wordt veroorzaakt. De inktvloeistof laat spetterend sporen na op de witte ondergrond.
Naast installaties ontwerpt Gallagher ook performances waarvoor hij tekst als uitgangspunt neemt.

Kevin Gallagher (1986, Chicago, VS), woont en werkt in Rotterdam.

Tekst: Mirjam Westen, fragment uit Prospects & Concepts 2015, een uitgave van het Mondriaan Fonds.

Bekijk hieronder de korte film over het werk van Kevin Gallagher, gemaakt door (oud) VAV- student Gerrit Rietveld Academie Elfi Seidel en Josefine Johannessen.