Prospects

Ahmad Mallah

Ahmad Mallah en Rebecca Lillich Krüger The Ladder, (video stills), 2023. Foto: Jesse Immanuel Bom. Courtesy AIR Art House Holland

Jaar van toekenning: 2022 Website: www.artahmadmallah.com Onderdeel van Prospects

Click here for English

Ahmad Mallah (1990) is geïnteresseerd in de kwetsbaarheid van de mens, zowel in positieve als negatieve zin. De afgelopen negen jaar maakte hij vooral schilderijen en tekeningen die samenhingen met de verwerking van oorlogstrauma en verdriet. Dit kwam voort uit zijn herinneringen aan de oorlog in Syrië en zijn ervaringen met staatloosheid, ontstaan doordat de internationale gemeenschap zijn Palestijnse geboortegrond niet eenduidig erkend.

Hoewel deze conflicten en ervaringen ook in het heden zeer actueel zijn, heeft de kunstenaar recent een nieuwe wending in zijn praktijk genomen. Afgelopen jaar ontmoette Mallah een nieuwe liefde – kunstenaar Rebecca Lillich Krüger – en sinds de zomer werken de twee samen als kunstenaarsduo. ”Ik voel zachtheid, ik voel liefde, ik voel hoop. Daar wil ik op focussen in plaats van alleen maar op verdriet. Het was goed om te verwerken, maar ook zwaar. Nu voel ik meer de zachtheid”, vertelt Mallah.

Het duo voert samen tasks uit, rituelen waarin ze de positieve kwetsbaarheden onderzoeken. Vertrouwen, veiligheid en communicatie worden door het duo samen verkent om hun relatie te laten groeien. Het werk dat Mallah en Lillich Krüger op Prospects tonen is Task 1 (2023). Een multimedia-installatie en performance rondom een ladder als symbool voor vertrouwen. In de video is te zien hoe om de beurt een van de kunstenaars de ladder vasthoudt terwijl de ander deze beklimt. Zo zijn we getuige van de intieme ontwikkeling van hun steun voor elkaar. Tijdens de tentoonstelling zullen de kunstenaars op gezette tijden een performance uitvoeren met dezelfde ladder.

Tekst: Milo Vermeire