Prospects 2017

Lola Bezemer

Lola Bezemer, Choreography of Walls, 2016, metalen constructies, zwenkwielen, magneten, katoen en textielverf.

Jaar van toekenning: 2015 Website: www.lolabezemer.nl Onderdeel van Prospects 2017

Lola Bezemer wil de grenzen tussen werk en publiek doorbreken. De gehele ruimte is het werk en iedereen die zich in de ruimte bevindt wordt deel van het werk. Zij vindt het belangrijk dat haar kunst een actief kijken teweegbrengt of dat de kijker op een andere manier bij het werk betrokken wordt.
Soms mogen de bezoekers zelf aan de slag, zoals bij ‘Choreography of Walls’ (2016) waarmee bezoekers composities kunnen maken door het verrollen van metalen ruimteverdelers waar Bezemer gekleurde stoffen omheen drapeerde. Bij ander werk zijn het juist performers die steeds nieuwe composities maken (‘Moving Red Dots’, 2016) of zorgen projecties via roterende lichtbronnen voor verschuivende perspectieven (‘Performing Light’, 2014-2015).
In alle gevallen zijn het installaties die Bezemer speciaal voor de tentoonstellingsruimtes ontwierp en die de toeschouwers dwingen geconcentreerd te kijken om de geringste ruimtelijke veranderingen te kunnen ervaren. Voor Prospects & Concepts ontwikkelde Bezemer een werk met textiele ruimteverdelers die door performers in beweging worden gebracht. Zo wil zij de toeschouwers bewust maken van de veranderlijkheid van ruimte en de positie die zij daarbinnen innemen in het bijzonder en de sociale constructies binnen de ons omringende realiteit in het algemeen. (MB)

Lola Bezemer (1988)
woont/werkt in Amsterdam
opleiding: Gerrit Rietveld Academie